02.07.2020.
Kultura

MUZEJ NAIVNE UMETNOSTI „ILIJANUM“

Izložba sa jednom slikom

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, odobrio je sredstva u iznosu od 200.000 dinara za izložbu „Odbrana umetnika, uvreda čoveka“ kojom se obeležava 55 godina od Bosiljevog slikanja pred komisijom. Bio je to jedinstven slučaj u istoriji umetnosti, kada je šidski naivac Ilija Bašičević Bosilj posle gotovo 1000 naslikanih dela morao pred komisijom da dokazuje da je autor svojih slika.

– Odlučili smo da ovaj značajan momenat u umetnosti obeležimo ovom izložbom u saradnji sa Ivanom Bašičević-Antić, Ilijinom unukom. Planiramo da izložba bude otvorena negde na jesen, za krsnu slavu porodice Bašičević, Kuzma i Damjan. Specifičnost te izložbe će biti ta što će to biti izložba sa jednom slikom, jer je to slika koju je Ilija slikao pred komisijom, a nalazi se u fondu našeg muzeja. Ona nije završena, ostala je polunaslikana jer je Ilija odbio da je završi – rekao je viši kustos Radovan Sremac.

U Muzeju se nalazi 330 slika, od toga su 50 dela drugih naivaca, a ostalo su Ilijine slike. Slike šidskog naivca Ilije Bašičevića Bosilja se nalaze i van Šida. Slike nije prodavao, a najveći privatni vlasnik Ilijinih slika je Sofija Loren.

D. Popov

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.