25.06.2020.
Društvo

ZGRADA SOCIJALNOG STANOVANJA

Dačić uručio ključeve stanova za 13 izbegličkih porodica

Ključevi stanova u zgradi socijalnog stanovanja za 13 izbegličkih porodica u iriškoj opštini su uručeni budućim korisnicima 16. juna, a dodeli je prisustvovao Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica.

Ivica Dačić je izrazio zadovoljstvo što je u Irigu 13 izbegličkih porodica sa prostora bivše Jugoslavije dobilo svoj dom, kao deo realizacije potprojekta 5, Regionalnog stambenog programa. Ukupna vrednost ovog potprojekta je preko 52 miliona evra, od toga je 38,8 miliona iz donacija, dok Srbija u ovom programu učestvuje sa 13,2 miliona evra.

– Regionalni stambeni program, pored svog humanitarnog i sasvim praktičnog značaja, ima i svoju simboličnu vrednost jer je dokaz da smo, i posle svih nesreća koja su nas zadesile 90-ih godina prošlog veka, sposobni da sarađujemo u regionu, posebno kada je potrebno pomoći onima koji su najugroženiji – ukazao je Ivica Dačić.

On je naglasio i značaj lokalnih samouprava, kao bitnog dela ovog regionalnog stambenog programa, budući da svaka samouprava obezbeđuje lokaciju, kao i prateću infrastrukturu za izgradnju stambenih jedinica.

– Svi zajedno smo prošli mnoge nedaće, poslednja u nizu je pandemija, a Vlada Srbije je pokazala spremnost za očuvanje državne stabilnosti, kao i u zbrinjavanju svih kojima je pomoć bila potrebna. Odgovornost i postojanost u očuvanju državnih i nacionalnih interesa, ali i interesa svih građana jeste i biće imperativ Vlade. Želim vam mir i spokoj u novim domovima, da živite srećno i dugovečno i da ovo bude vaš novi početak – poručio je prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić u Irigu.

U ime lokalne samouprave budućim korisnicima i gostima se obratio i Miodrag Bebić, zamenik predsednika iriške Opštine. On je naglasio da je od početka bio uključen u realizaciju ovog projekta.

– Ne tako davno, ovde je bila jedna neugledna livada, a sada jedna predivna zgrada. Zajedno sa poverenikom za izbeglice Miloradom Vlahovićem sam prošao mnogo teških situacija, jer treba sve raditi po propisima i na vreme, a sa druge strane, imate mnogo prepreka, ponekad naizgled nemogućih, ali smo ih sve ipak rešili – rekao je Bebić i istakao da nema lepšeg osećaja od saznanja da će nekom biti podaren dom.

Opština Irig je imala značajno učešće na ovom projektu, kroz obezbeđenje placa, zatim parterno uređenje, izgradnju pristupne saobraćajnice i ozelenjavanje okoline zgrade.

– Posebno mi je drago što smo ovim programom obuhvatili ljude koji do sada nisu imali prilike da apliciraju za pomoć po drugim osnovama, jer uglavnom, najveći broj bodova nosi broj članova domaćinstva. Sada smo nepravdu prema ovim ljudima ispravili, jer se radi uglavnom o dvočlanim i jednočlanim domaćinstvima. Budućim stanarima želim da uživaju u svojim novim domovima, a komšije bih zamolio da ove ljude prihvate kao najrođenije i da žive u slozi i zajedništvu – rekao je Miodrag Bebić.

Dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ukazao je na to da su Ivica Dačić, svojim autoritetom, kao i Komeserijat za izbeglice, svojim aktivnostima, zajednički doprineli u zbrinjavanju onih kojima je u ratnom vihoru bilo najteže. Ceo proces izbora korisnika u regionalnom stambenom programu nadgledaju dve važne organizacije OEBS i UNHCR, a u ime njih Jadranka Marić je čestitala svima koji su u Irigu rešili svoje stambene probleme.

– Zgrada koju danas otvaramo predstavlja konkretan rezultat odličnog partnerstva državnih organa na nacionalnom i lokalnom nivou, međunarodnih organizacija i donatora. U ime UNHCR-a i OEBS-a zahvaljujem svima koji su pomogli u ostvarenju ovog stambenog projekta. Takođe, i iriškoj opštini, to je jedna od opština koja je činila, te i dalje čini napore, da podrži izbeglice u njihovoj integraciji na svojoj teritoriji – istakla je Jadranka Mirić.

Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, ukazao je na to da je cilj svih angažovanih na ovom projektu trajna, socijalna i ekonomska integracija najugroženiji izbegličkih porodica u Republici Srbiji.

– Ovaj cilj uspešno realizujemo uz apsolutnu podršku predsednika Republike Aleksandra Vučića, kao i kompletne Vlade. Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru ulaže maksimalne napore na daljoj realizaciji tog programa sa krajnjim ciljem da Srbija postane dobro mesto za život svih njenih građana – poručio je Kovačević.

U ime svih onih koji su dobili stanove u novoj zgradi u Irigu, u Ulici Svetozara Miletića 25a Nada Grković je izrazila zahvalnost i ukazala na činjenicu da je za 13 porodica ovo poseban dan.

– Govorim u ime svih stanara ove nove zgrade, koje je nažalost, nesreća spojila. Nemili događaji su me, kao i ostale, doveli u Srbiju, Srem, u irišku opštinu. Lepo smo primljeni jer je srce našeg čoveka veliko, a gostoprimstvo nadaleko poznato. Ali, do sada nismo imali krov nad glavom, nismo imali svoj dom – rekla je Nada Grković i zahvalila Republici, Komesarijatu i iriškoj Opštini na ovim stanovima.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je, na početku svog obraćanja, posebno ukazao na Milorada Vlahovića, poverenika za izbeglice u iriškoj opštini, koji je u Irig doveo 302 izbegličke porodice i obezbedio im pomoć u vidu kuća, građevinskog materijala i sada, ovih socijalnih stanova.

– Svaka kuća u Sremu zida se iz dva razloga, iz ljubavi i iz inata. Ovo je kuća koju treba voleti i kuća koja je nastala iz inata, zato što su svi mislili da smo odustali, ali nismo i nećemo ni u budućnosti odustati – poručio je Cucić.

Jelena Todorić ima 90 godina i jedna je od onih koji su dobili ključeve lepe garsonjere.

– Zadovoljna sam, samo mi je žao što nisam malo mlađa, da duže poživim i uživam u novom stanu. Vala sam se i naradila, sad ću malo da uživam – rekla je ova krepka starica za naše novine.

Nakon zvaničnog otvaranja zgrade socijalnog stanovanja ministar Ivica Dačić i ostali gosti su obišli upravo Jelenin novi dom. Dodeli ključeva za 13 porodica je prisustvovao i predstavnik Ambasade SR Nemačke u Srbiji Matijas Šikorski.

Podsetimo, tokom devedesetih godina prošlog veka Srbija je postala dom za oko 618.000 izbeglica iz Hrvatske i BiH. Srbija je pomagala kako je mogla i upravo je ona i pokrenula inicijativu koja je dovela do Regionalnog stambenog programa, koji se sprovodi u celoj Srbiji u saradnji sa lokalnim samoupravama. To je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je prvenstveno donatorskim sredstvima, i to Evropske unije, koja je i najveći donator, SAD, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Fondom RSP upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.