11.06.2020.
Ekonomija

„CABLEX S“ PLATIČEVO

Novi pogon, rad punim kapacitetom

Slovenačka kompanija „Cablex S“ koja posluje u Platičevu, sagradila je svoj novi pogon, a plan je bio da se on svečano otvori u prisustvu gostiju iz Slovenije još pre dva meseca. Imajući u vidu aktuelnu situaciju, to svečano otvaranja se nije moglo organizovati. Zato je predsednik rumske Opštine Slađan Mančić, sa saradnicima, ovu fabriku u Platičevu posetio 5. juna, obišao je novoizgrađeni, ali i stari pogon, a sa poslovanjem i planovima ga je upoznao direktor Goran Mikanović.

Kompanija trenutno zapošljava 250 radnika, uglavnom su to žene iz Platičeva, ali i okolnih sela. Novi proizvodni pogon zauzima oko 6.000 kvadratnih metara, a sa starim, ukupno 8.000 kvadrata.

– Upravo smo završili sa tom investicijom, a kapaciteta imamo za još oko 150 novih radnika. Ako ekonomska situacija bude zadovoljavajuća, nadamo se novom proširenju – rekao je direktor Mikanović.

Podsećamo, „Cablex S“ je registrovan u aprilu 2011. godine, a sa radom su počeli u Platičevu, ali u iznajmljenom prostoru. Potom je izgrađen prvi pogon 2014. godine sa oko 2.200 kvadratnih metara.

– Od tada pa do danas, mi smo povećali svoje kapacitete sa novim investicijama koje su iznosile oko dva miliona evra i sagradili dodatnih 6.000 kvadrata. Proizvodimo uglavnom elektroniku, sve kablove za belu tehniku. Naša uprava je odlučila da ćemo u Srbiji širiti strateški centar rashladne tehnike, što znači frižidere i rashladne sisteme. Uglavnom radimo za poznate marke kao što su „Boš“, „Virpul“ i „Beko“ – ističe direktor Mikanović.

On dodaje da su, posle ukidanja vanrednog stanja, zatvorili pogon na dve nedelje kako bi stvorili potpuno bezbedne uslove za rad svih svojih zaposlenih.

– Sada smo u punom kapacitetu, radimo i vikendom da bismo proizveli to što smo propustili, kao i da odgovorimo na povećanje narudžbina koje smo dobili od nekih naših kupaca – rekao je Goran Mikanović.

Prvi čovek rumske opštine Slađan Mančić je, posle obilaska pogona, izjavio

da je imao priliku da se uveri koliko je ova kompanija napredovala.

– Njihov plan je da do kraja ove godine zaposle još 50 radnika, i to je izuzetno važno za meštane Platičeva, ali i okolnih sela. Oni će pored toga, u naredne dve godine, upošljavati još po 50 radnika, dakle, ukupno 150 novih zaposlenih lica – ukazao je predsednik Mančić.

On je posebno zahvalio ovoj kompaniji na jednom odgovornom ponašanju prema sredini u kojoj posluje.

– Nema akcije u Mesnoj zajednici gde kompanija nije uzela svoje učešće, od sporta, vrtića, do oko 300 humanitarnih paketa koje su obezbedili za meštane Platičeva. Radnici koji ovde rade, a to su uglavnom žene, izuzetno su zadovoljni. Politika da imamo proizvodne pogone i u seoskim sredinama jeste garancija da nam ta sela žive i opstaju, a sa druge strane, zaposlenim ženama je daleko lakše, jer ne moraju da putuju na svoja radna mesta. Najbitnije nam je da kompanije dobro posluju na teritoriji naše opštine i da imaju plan da se u perspektivi šire, kako po kvadratima proizvodnih pogona tako i po broju zaposlenih, a mi smo tu da im pomognemo – istakao je Slađan Mančić.

Direktor Mikanović je istakao da zaposlene radnice imaju 123 dece mlađe od deset godina.

– Mi ih zovemo naši „kablići“, a moram reći da bez dobrog vrtića i škole, koje ovde imamo, ni kompanija ne bi dobro funkcionisala, zato što žene ne bi mogle doći na posao. Opština je, na našu molbu, obezbedila vrtić koji smo i mi pomogli. Naravno, pomogli smo i u opremanju Osnovne škole. Moram da kažem, nije sve ni u novcu, sva okolna infrastruktura koja prati kompaniju ovakve veličine je neophodna za njeno širenje, bez toga ne može – zaključio je direktor Goran Mikanović.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.