23.01.2020.
Kultura

PROMOCIJA U MUZEJU „SREM“

Monografija o stvaralaštvu Miroljuba Vujičića Vuje

U Muzeju „Srem“ 17. januara predstavljena je Monografija o slikarstvu akademskog slikara Miroljuba Vujičića Vuje. O ovom delu na promociji su govorili Enes Kišević, dramski umetnik i poznati pesnik iz Zagreba, prota Milorad Golijan, Goran Vid Lakić, književnik, i Svetlana Subašić, istoričarka umetnosti. Prezentaciju Monografije su pratile i slike Miroljuba Vujičića, na kojima su prikazani verski motivi na nekonvenciolan način i to na platnima velikih dimenzija bez ramova. Upravo Monografija sadrži slike ovog specifičnog umetnika i tek nekoliko tekstova.

–U toku svog stvaralaštva sam imao uzore u slikarima koji su u kasnijim godinama života slikali bolje i svetlije. Upravo se to i meni ostvarilo u poslednjih  deset godina. Izložba u Galeriji „Lazar Vozarević“ prošle godine i ova Monografija predstavljaju ostvarenje mojih želja. Dve godine sam radio na Monografiji, uglavnom sam je ja koncipirao i nije klasična monografija. Želim da neko kad bude otvarao Monografiju, posmatrajući slike, da mu se nešto lepo dešava, da pozitivno deluju na čoveka, rekao je Miroljub Vujičić, koji je dodao da je umetniku veoma teško da to i ostvari, ali smatra da je u tome uspeo.

Ovaj pozanti mitrovački slikar je naveo da je ukupan tiraž Monografije 200 primeraka. S obzirom na to da je Miroljub Vujičić Vuja poznat po tome da svoje slike ne prodaje, ova Monografija je način da svako ko želi “dobije“ njegova umetnička dela.

Z. Popović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.