25.11.2019.
Aktuelno

OŠ „DOSITEJ OBRADOVIĆ“ IRIG

Poseta školi u Čumiću

Direktorka OŠ „Dositej Obradović“ iz Iriga, Sanja Nikolić i nekoliko zaposlenih iz škole, bili su u poseti OŠ „Prota Stevan Popović“ u selu Čumić. Njih je u posetu pozvao direktor škole Aleksandar Jovanović, a razlog za želju za bližom saradnjom, leži u činjenici da je osnivač škole u selu Čumić upravo Irižanin.

Naime, Radoje Božić iz Čumića boravio je u izbeglištvu u Irigu gde je na njega utisak ostavila briga Irižana o obrazovanju i školstvu. Radoje nalazi učenog sveštenika protu Stevana i uspeva da ga ubedi da, u tada porobljenoj Šumadiji, u selu Čumić osnuje školu. Selo Čumić se nalazi nedaleko od Kragujevca, u skoro netaknutoj prirodi. Seljaci u središtu prostranog atara Čumića, podižu svome svešteniku proti Stevanu kuću sa tri odeljenja, koja je u to vreme bila jedna od većih.

Jedan učitelj u Čumiću, od 1888. do 1901. godine, pričao je da je prva škola u ovom selu bila privatna kuća u maloj, niskoj i mračnoj zgradi. Inače, selo Čumić spada u najstarija lepenačka naselja, koje je po mnogim opisanim izvorima, nastalo najverovatnije u drugoj deceniji XVIII veka, iako ni jedan poznati izvor to decidirano ne tvrdi.

– Prvi susret nakon 200 godina, između Irižana i meštana Čumića je odavao utisak velikog poznanstva. Srdačni domaćini su nas ugostili u svojoj školi, obišli smo velelepno imanje na kome se škola nalazi, čuli mnogobrojne istorijske podatke, uživali u bogatstvu pogleda nad divnim predelima Šumadije. Upoznali smo se sa delom kolektiva, vodili razgovore o raznim temama vezanim za obrazovanje, međusobno se savetovali, predlagali. Vrlo lako i brzo smo se dogovorili o međusobnoj saradnji, o povezivanju u različite projekte, o posetama koje će ubuduće biti organizovane, kako za decu iz Iriga, tako za decu iz Čumića – kaže Sanja Nikolić, koja dodaje da je ugovoreno novo druženje, ali će ovaj put domaćin biti škola iz Iriga.

S. DŽ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.