07.11.2019.
Kultura

IZLOŽBA U MUZEJU SREMA U OKVIRU NOVEMBARSKIH DANA

Fotografije posvećene Danu pobede

U okviru obeležavanja Novembarskih dana u Muzeju Srema 1. novembra svečano je otvorena izložba fotografija iz fonda Arhiva Moskve posvećene Danu pobede. Izložba će trajati deset dana i tom prilikom, posetioci će na oko 40 uglavnom fotografije parada koje su posvećene Danu pobede nad fašizmom u Moskvi. Hronološki postavka obuhvata period od 1942. godine pa sve do devedesetih godina. Zahvaljujući saradnji između Arhiva Srema i Ruskog Doma u Beogradu, ova postavka je prvi put prikazana u Srbiji izvan Ruskog doma. Predsednik Skupštine grada Sremske Mitrovice Tomislav Janković je tom prilikom svim građanima čestitao Dan oslobođenja i istakao da se ovom izložbom i sličnim događajima odaje počast svim žrtvama koje su pale u borbi protiv fašizma.

– Istorijski arhiv Moskve je ustupio ove fotografije i ovo je prvi događaj u okviru Novembarskih dana. Ove fotografije su nemi svedoci jednog vremena u borbi protiv fašizma prijateljske i bratske Rusije, koja je dala veliki doprinos u borbi protiv fašizma. Mislim da slavimo jedan veliki jubilej – 75 godina slobode, a samo u miru i slobodi možemo napredovati i to ne smemo zaboraviti, rekao je Janković.

Direktor Arhiva Srem Dejan Umetić je na otvaranju izložbe izjavio da se ovom izložbom obeležava 75 godina od oslobođenja Sremske Mitrovice.

– Takođe, ovom izložbom Arhiv Srema sa Ruskim domom i drugim institucijama se priprema da nizom aktivnosti obeleži Dan pobede 9. maja, naveo je Umetić.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.