12.09.2019.
Poljoprivreda

ПОДСТИЦАЈ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Уручено 126 уговора

Општина Инђија издвојила је 25 милиона динара по општинском конкурсу за пољопривреду за субвенције за изградњу пластеника, ограде, набавку пчеларске опреме, прикључне механизације и куповину квалитетних грла стоке. У недељи за нама, свечано је уручено 126 уговора, од тога 124 пољопривредним газдинствима и два земљорадничким задругама.

Како је истакао председник Општине Инђија Владимир Гак, општински буџет за пољопривреду спада у један од највећих у АП Војводини и износи 34 милиона динара.

– Одговорним и напорним радом локалног руководства дошли смо у ситуацију да се пољопривредни буџет сваке године коренито повећава, као и буџети за студентске стипендије, спортске колективе, удружења и остало. Једну од најпопуларнијих мера за пољопривреднике представља субвенција за куповину механизације, где су издвојена значајно већа средства. Иначе, ова мера до пре две године није ни била предвиђена буџетом – рекао је Гак.

Председник Општине Инђија је подсетио да је захваљујући субвенцијама, утростручен број пчелињих кошница за последње три године. Он је уједно најавио да ће Општина Инђија конкурисати на међународном конкурсу за добијање средстава за изградњу мреже за наводњавање 1.500 хектара обрадиве површине.

– У првој фази ће бити обухваћени атари Нових Карловаца, Новог и Старог Сланкамена што ће представљати огроман допринос развоју пољопривредне производње на територији општине Инђија – изјавио је Гак и додао да ниједно општинско руководство до сада није успело да реализује овај пројекат као и да ће та локална самоуправа морати да издвоји око 40 милиона динара за израду пројектне документације.

– Средства која можемо добити путем конкурса су између 300 и 400 милиона евра, а рок за подношење документације је до краја текуће године. Пројекат ће се финансирати из фондова Европске уније и Уједињених Арапских Емирата – објаснио је Гак.

Гак на крају истиче да ће мрежа за наводњавање допринети унапређењу пољопривредне производње, али и конкурентности на домаћем и међународном тржишту.

М. Ђ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.