09.09.2019.
Izdvojena vest

„ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ” У ЗНАКУ ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА

Филип Вишњић отац српског епског песништва

Манифестација „Вишњићеви дани“ по четрдесети пут званично је отворена у Шиду у четвртак, 5. септембра подизањем Вишњићеве заставе на јарбол испред Културно – образовног центра и кратким уметничким програмом.

Срђан Малешевић, директор КОЦ-а је рекао да манифестација траје неколико дана.

– И ове године ми смо се потрудили да то буде на онај начин како смо навикли, да манифестације траје неколико дана, да се окупе велики писци, да се сетимо Филипа Вишњића, а одлазак на његов гроб само „подиже” ниво овог догађаја – рекао је Малешевић.

Централни део свечаности, који је посвећен слепом српском гуслару Филипу Вишњићу одржан је у суботу, 7. септембра у Вишњићеву, полагањем венаца на гроб „српском Хомеру“. У име локалне самоуправе венац је положио председник Скупштине општине Шид Велимир Ранисављевић, а историчар Слободан Рудић кратком беседом о Филипу Вишњићу, подсетио на изузетан живот овог чувара епске поезије.

Потом је у простору етно куће у Вишњићеву свечано са радом почела и сеоска библиотека. Част да први добије чланску карту имао је протојереј Никола Пробојчић, парох грчански.

– Лепо сарађујемо сви заједно у селу: од библиотеке, удружења жена, месне заједнице, кајакашког клуба. Овде живимо, ту смо да се испомажемо и у добру и у злу – рекао је протојереј Никола.

Програм је настављен у центру села, поред монументалног споменика Филипу Вишњићу, а наступила су културно – уметничка друштва СКУД „Свети Сава” из Шида и КУД „Филип Вишњић” из Вишњићева. Глумац Александар Дунић извео је монодраму о војводи Јокићу. Цео амбијент употпунила су и удружења жена, које су као и увек пред посетиоце изнеле сремске специјалитете којима је било тешко одолети, а изложиле су и велики број ручних радова, које са љубављу чувају од заборава.

Последњег дана манифестације у недељу, 8. септембра у сали КОЦ-а одржана је Свечана академија на којој су додељене награде. Вишњићева награда за књижевност додељивана је од 2001. године, а први добитник је био Добрица Ерић. Награда је додељивана и наредних осам година, а потом следи пауза све до прошле године. Овогодишњи добитник Вишњићеве награде за књижевност, према одлуци жирија за српско говорно подручје је писац и академик Матија Бећковић. Вишњићев награда за допринос култури и уметности се додељује у две категорије. Прва је награда за младе до 30 година, а друга категорија је за животно дело. Јелена Малић, добитник је награде у категорији младих, а Ђорђе Јањатовић за животно дело.

У образложењу за добитницу награде у категорији младих речено је да је дала велики допринос у развоју културе нашег града, негује етно мелос и преноси знање млађима у области фолклора, одржава традицију што је за похвалу када је млад човек у питању. Својим певањем никог не оставља равнодушним. Ђорђе Јањатовић је књижевник из Моровића, објављује своја дела од 1981. године. Препознатљив је и као прозни писац, сатиричар. Аутор је и неколико романа.

По завршетку званичног дела програма, Матија Бећковић је имао изузетно књижевно вече говорећи своје песме. На крају су додељене и захвалнице свим ентузијастима који су протеклих четрдесет година учествовали у организацији манифестације „Вишњићеви дани”.

Д. Попов

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.