18.07.2019.
Kultura

ШУМАНОВИЋЕВИ ПЕЈЗАЖИ У БЕОГРАДУ

Изложба у Дому Војске

У Великој галерији Дома Војске Србије у Београду, још у јуну је отворена изложба слика „Шидски пејзаж Саве Шумановића”. Изложба је наставак сарадње са Медија центром „Одбрана” и Галеријом слика из Шида.

Овој изложби претходиле су поставке „Пут до слике” и „Последња деценија”.

О рађању пејзажа као теме, о светлости, колориту, снегу, сенкама, зрелом житу, о окружењу у ком је стварао, као и о ставовима ликовне критике, која је још за уметниковог живота слике на тему пејзажа дефинисала као ремек дела, до најновијих тумачења овог сегмента његовог стваралаштва, посетиоце кроз поставку, стручно је водила у среду 10. јула ауторка изложбе Весна Буројевић, историчарка уметности и директорка Галерије слика „Сава Шумановић“.

– Ова изложба, коју чини 27 слика, представља својеврстан наставак истоимене изложбе отворене у Галерији слика у Шиду, децембра прошле године. У уметничком фонду Галерије чува се више од 150 слика, инспирисаних „шидским крајинама”. Определили смо се да посетиоцима у Београду, пружимо могућност да се упознају са делима која нису раније излагана у овом простору, а такође да изложимо дела која су недавно рестаурирана – рекла је Весна Буројевић.

Изложба ће бити отворена до 27. јула.

Д. П.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.