18.07.2019.
Ekonomija

SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Subvencije u javnom prevozu

Izmene i dopune  pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi i Opštinskom pravobranilaštvu Opštine Ruma usvojene su na sednici Opštinskog veća koja je održana 15. jula.

Kako je informisao načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić, ovim izmenama je pravilnik usklađen sa Kadrovskim planom koji je usvojen na sednici SO Ruma, ali i odobrenjem za zapošljavanje jednog broja lica na neodređeno vreme.

– Dobili smo saglasnost Ministarstva finansija da tri lica koja su do sada u Opštinskoj upravi radila na određeno vreme, zaposlimo na neodređeno vreme. Sada imamo 122 zaposlena na neodređeno vreme u Opštinskoj upravi, a broj maksimalno dozvoljeno zaposlenih, prema Republičkoj odluci,  je 130 – obrazložio je Dušan Ljubišić.

Na ovoj sednici usvojen je i pravilnik o bližim uslovima, postupku za ostvarivanje prava i visini subvencije u gradskom, prigradskom i međumesnom prevozu.

Kako je informisala Bobana Maletić, šefica Odeljenja za društvene delatnosti, ovaj pravilnik se donosi za svaku kalendarsku, osnosno školsku godinu.

Po predviđenom postupku, posle usvajanja, biće oglašen javni poziv za sve kategorije lica koja ove subvencije mogu koristiti, osim za učenike osnovnih škola.

-Izmene se odnose na same kategorije lica i visinu subvencija, tako da je kod lica koje imaju bolesti većeg socio-medicinskog značaja dodat i pratilac, a novina je da se odluka odnosi i na voz, kao prevozno sredstvo, što ranije nije bio slučaj, i to od Rume do Šapca, zbog učenika srednjih škola koji putuju u Šabac. Subvencije  za gradski i prigradski prevoz su izmenjene, za onaj prevoz koji se obavlja na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu visina subvencija je 70 odsto, umesto 100 procenata.  Naime,  svaki prevoznik već daje popust 30 odsto, tako da će se ovaj prevoz i dalje potpuno subvencionisati, odnosno biti besplatan i to  se odnosi na sve kategorije lica. To su učenici srednjih škola sa prebivalištem u opštini Ruma koji tu i pohađaju školu, učenici osnovnih škola, penzioneri, lica starija od 65 godina, obolela lica i pratioci, invalidna lica, trudnice i majke sa decom do navrešene dve godine – pojašnjava Bobana Maletić.

Kod međumesnog saobraćaja, procenti su uglavnom, ostali isti, a dodata je i odrednica o učenicima koji su pod starateljstvom ili hraniteljstvom.

Članovi Opštinskog veća su dali saglasnost Opštinskom pravobranilaštvu za zaključivanje vansudskih poravnanja, a rumska opština je izdvojila 350.000 dinara Šah klubu „Sloven“ za učešće na Prvenstvu Srbije koje će se održati u Subotici.

S. DŽ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.