18.07.2019.
Kultura

ŠUMANOVIĆEVI PEJZAŽI U BEOGRADU

Izložba u Domu Vojske

U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, još u junu je otvorena izložba slika „Šidski pejzaž Save Šumanovića”. Izložba je nastavak saradnje sa Medija centrom „Odbrana” i Galerijom slika iz Šida.

Ovoj izložbi prethodile su postavke „Put do slike” i „Poslednja decenija”.

O rađanju pejzaža kao teme, o svetlosti, koloritu, snegu, senkama, zrelom žitu, o okruženju u kom je stvarao, kao i o stavovima likovne kritike, koja je još za umetnikovog života slike na temu pejzaža definisala kao remek dela, do najnovijih tumačenja ovog segmenta njegovog stvaralaštva, posetioce kroz postavku, stručno je vodila u sredu 10. jula autorka izložbe Vesna Burojević, istoričarka umetnosti i direktorka Galerije slika „Sava Šumanović“.

– Ova izložba, koju čini 27 slika, predstavlja svojevrstan nastavak istoimene izložbe otvorene u Galeriji slika u Šidu, decembra prošle godine. U umetničkom fondu Galerije čuva se više od 150 slika, inspirisanih „šidskim krajinama”. Opredelili smo se da posetiocima u Beogradu, pružimo mogućnost da se upoznaju sa delima koja nisu ranije izlagana u ovom prostoru, a takođe da izložimo dela koja su nedavno restaurirana – rekla je Vesna Burojević.

Izložba će biti otvorena do 27. jula.

D. P.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.