23.05.2019.
Društvo

SREMSKA MITROVICA

Obeležena petogodišnjica odbrane od poplava

U petak, 17. maja, Grad Sremska Mitrovica je obeležila petogodišnjicu odbrane od poplava, koje su 2014. Godine zadesile Srbiju, samim tim i Sremsku Mitrovicu. Tog 17. Maja u 20.00 časova, izmeren je rekordni nivo reke Save kod Sremske Mitrovice i iznosio je 863 centimetra. Simbolično na mostu Svetog Irineja, tačni u osam sati, volonteri iz Kancelarije za mlade Sremske Mitrovice su izveli prigodan program. Ovom događaju su prisustvovali članovi Štaba za vanredne situacije iz 2014. godine, a okupljenim građanima se obratio šef tadašnjeg Štaba za vanredne situacije, nekadašnji gradonačelnik, a danas ministar u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i sadašnji gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

– Ponosan sam što je u Sremskoj Mitrovici 2014. godine odbranjena bukvalno svaka kuća i to zato što su svi dali sve od sebe. Pet stotina objekata u Srbiji je rekonstruisano i izgrađeni su novi da bi se zaštitili od poplava. Imamo odličnu koordinaciju sa državama koje se nalaze oko nas i u svakom trenutku znamo šta može da se desi, pa tako i u prethodnih sedam dana kada je bilo problema. Ljudi se često igraju s tim i kažu da je to bila lažna uzbuna. Video bih ja šta bi se desilo da je oblak prešao preko Dinare, da nije otišao prema Albaniji i Crnoj Gori. Malo bi to sve drugačije izgledalo. Sava nije planinska reka, gde se bujični tok spusti i za dva-tri sata se sve završi, voda sigurno ne bi izašla tri-čretiri meseca iz grada. Mislim da bismo tada morali da srušimo pola Zanatlijske ulice i Ribarske obale i to ne bi onda bio isti grad. Naučili smo lekcije i učinićemo sve da se zaštitimo. Radimo Drenovac, Banovo Polje, planirani su paneli na obaloutvrdi. S prirodom nikada ne znate na čemu ste, ali je najvažnije da se radi na zaštiti, rekao je Branislav Nedimović.

Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice, najpre se zahvalio svim volonterima koji su napravili prigodan program i podsetio da se od 2014. godine dosta toga uradilo na zaštiti od poplava.

– Sve tačke koje su se pokazale kao kritične 2014. godine su sanirane, kako u gradu, tako i u seoskim sredinama. Crpne stanice i sve ono što mora biti u funkciji odbrane od poplava, kako od izlivanje kanalske mreže, tako i od reke je sanirano i u ispravnom stanju, što se pokazalo i u nedavnom periodu kada smo imali malo veći obim padavina. Radili smo dosta na kanalskoj mreži. Najvažnija stvar jeste da smo, radeći na planu detaljne regulacije priobalja reke Save upravo u delu Male crkve do pešačkog mosta, predvideli i dosta infrastrukturnih projekata. To je, pre svega, podizanje obaloutvrde, naveo je gradonačelnik.

On je dodao da bi uskoro trebalo da se donese odluka o izvođaču radova na jednom kilometru od Starog mosta do Kapetanije. Reč je o mobilnim panelima, koji će podići obaloutvrdu od 80 centimetara do 120 centimetara. To je jedan moderan način odbrane koji se brzo i lako montira i sklanja se lako u skladište. Radiće se još neke saobraćajnice pored nasipa, koji će ga dodatno stabilizovati. Takođe, u planu je uređenje keja, kako bi svi građani Sremske Mitrovice mogli da uživaju pored reke Save.

Z. Popović

Foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.