16.05.2019.
Poljoprivreda

POLJOPRIVREDNA STRUČNA SLUŽBA RUMA

Usporen rast voća

Većina voćnih vrsta se nalaze u feno fazi ploda veličine lešnika do feno faze ploda veličina oraha.

Velika količina padavina u poslednje tri nedelje, od 70 do 80 litara po kvadratnom metru, dvojako utiče na višegodišnje zasade.

– Dobar uticaj velikih padavina je što one povoljno utiču na rast i razvoj plodova i samih biljaka i što se povećavaju rezerve vode za naredni period. Loš uticaj se manifestuje kroz veće ispiranje makro i mikro elemenata u dublje zemljišne slojeve, kao i nemogućnosti pravovremene zaštite višegodišnjih zasada od bolesti i štetočina – ističe Lazar Klještanović, stručni saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi Ruma.

Nedostatak lako pristupačnih makro i mikro elemenata kao i moguća pojave hloroze lišća, nepovoljno utiče na rast i razvoj biljaka i njihovu otpornost na stres i pojavu bolesti i štetočina.

– Čim vremenske prilike to dozvole, potrebno je u višegodišnje zasade uneti, folijarno ili kroz sisteme za navodnjavanje, đubriva sa mikro elementima, a pre svega gvožđe, mangan i cink. Tretiranje višegodišnjih zasada sa pesticidima treba intenzivirati, a svaki tretman posle koga je palo više od 30 litara po kvadratnom metru kiše, treba ponoviti – savetuje Lazar Klještanović i dodaje, da niže temperature utiču na usporen rast i razvoj voća i vinove loze.

S. DŽ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.