16.05.2019.
Kultura

DONJI TOVARNIK

Koncert folkloraša

Članovi Folklornog društva „Izvor Donji Tovarnik“ 11. maja su u hali Sportskog centra održali svoj četvrti godišnji koncert i tom prilikom se predstavili publici igrama i pesmama iz cele Srbije. Folklorno bogatstvo srpskog naroda kroz nošnje, muziku i igru tovarnički folkloraši, veoma uspešno neguju, čuvaju i razvijaju već četiri godine pod budnim okom koreografa Vladimira i Danijele Barnak.

Do sada su nastupali na brojnim takmičenjima, ali ovogodišnji koncert, prema rečima Danijele Barnak, je za mlade folkloraše od izuzetnog značaja, jer prvi put nastupaju sami na godišnjem koncertu, bez gostiju.

– Do sada su na godišnjim koncertima imali jednu vrstu pomoći gostiju, što zbog vremena koje im je potrebno za presvlačenje, što zbog osmišljavanja samog programa. Ove godine rade svoj prvi samostalni koncert gde je prostor za presvlačenje između šest i sedam minuta, što je zaista jako malo, ali sigurna sam da su stasali da odrade tako nešto, kao pravi profesionalci. Ovaj koncert će za njih biti na neki način i dokaz da su za sve ove godine uradili jako puno. Mi smo jedan mlad ansambl i kao takvima veoma nam znači pomoć lokalne samouprave koja pomaže koliko može, a od izuzetnog je značaja to što je pomogla da se ova deca obuku. Naravno, svaka podrška koju smo dobili bila je značajan doprinos koncertu, i ne samo ovom, nego i budućim koncertima kako bi dostojno predstavili svoju opštinu. Ono što nas očekuje je Međunarodni festival u Beogradu „Zaigraj i zapevaj“ 25. maja, gde ćemo se pokazati u jednom dobrom i kvalitetnom sastavu. Takođe, očekuje nas ove godine festival u Bugarskoj gde će gostovati, kako prvi ansambl tako i mališani, koji su dozreli da idu sa nama na takmičenja, da se druže i da vide kako izgleda jedan međunarodni festival, da vide šta drugi znaju, ali i da cene ono što oni znaju i što treba da pokažu – rekla je Barnak.

„Izvor“ u svom programu do sada ima 10 koreografija, pobrali su brojne ovacije publike igrama iz Šumadije, igrama iz Leskovačke Morave, igrama iz Vranjskog polja, igrama iz Banata, Vlaškim igrama, igrama iz Banata i Spletom igara iz Srbije, dok su najmlađi folkloraši prikazali svoje scensko umeće kroz koreografije „Desna noga preko leve“, „Hopa cupa skoči“ i „Igre iz Banata“.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.