09.05.2019.
Aktuelno

IZGRADNJA AUTO-PUTA OD KUZMINA DO SREMSKE RAČE

Radovi počinju u junu

Najavljivana izgradnja auto-puta Kuzmin – Bosut – Sremska Rača i mosta preko Save trebalo bi da započne u junu ove godine. Ovaj projekat je od velike važnosti, ne samo za Sremsku Mitrovicu, već i za Srbiju i Republiku Srpskuč. Ubrzaće se saobraćaj između Srbije i Bosne, a s druge strane će se na novom graničnom prelazu omogućiti i brži protok robe i putnika. Načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić je u četvrtak 24. aprila obišao pripremne radove za izgradnju auto-puta.

– Nalazimo se na parceli na kojoj turska firma „Tašjapi“ gradi kamp za smeštaj svojih radnika. Grad Sremska Mitrovica ima pravo na korišćenje ove parcele, i bez naknade je ona i ustupljena ovoj turskoj firmi. Trenutno se izvode završni radovi na pripremi terena, a paralelno sa tim se postavljaju montažni objekati za smeštaj radnika. Grad Sremska Mitrovica je u stalnoj komunikaciji sa firmom „Tašjapi“ i sa njima rešavamo sve probleme. U dogovoru sa nama i javnim komunalnim preduzećima rešio se i problem priključka na infrastrukturu, kao i priključka na elektro-distributivnu mrežu. Saradnja sa firmom Tašjapi je na visokom nivou, a činjenica da su već počeli da angažuju domaću operativu, kao i da će biti i prostora za angažovanje radnika u oblasti građebinarstva, takođe govori u prilog tome, rekao je načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić.

Šef gradilišta Jusuf Šarlat je naveo da projekat vredi 250 miliona evra, od kojih 20 procenata finansira Republika Srbija, a ostatak sredstava je obezbeđen putem kredita od „Halk banke“ iz Turske.

– Mislimo da ćemo početak radova biti krajem maja, i tada očekujemo predsednika Turske Taipa Erdogana i Srbije Aleksandra Vučića. Radovi bi trebalo da traju šest godina, ali po našoj proceni, projekat će biti završen za četiri godine, rekao je Jusuf Šarlat.

Mirjana Vašut, direktorica Javnog preduzeća „Urbanizam“, ovom prilikom je rekla da predstoji i izgradnja novog mosta preko reke Save u Sremskoj Rači, jer postojeći mostovi ne zadovoljavaju potrebe komunikacije sa Republikom Srpskom.

– Novi most u Sremskoj Rači, će se nalaziti 70 metara nizvodno od postojećeg putnog mosta. Osnovne karakteristike novog mosta je ukupna dužina od 1.717 metara, od toga je 400 metara sama konstrukcija mosta. Svaki smer auto-puta će, takoreći, imati poseban most. Postojaće tri trake, dve za normalno kretanje saobraćaja, jedna traka za tehničko kretanje i postojaće tehnička staza za kretanje pešaka. Trasa auto-puta se praktično još uvek traži. Ona prolazi kroz atare Kuzmina, Bosuta, Višnjićeva i Sremske Rače. Koridor trase je širine 300 metara i na tom prostoru će se izgraditi svi potrebni sadržaji. Na odvajanju u Kuzminu biće izgrađena petlja za isključenje sa auto-puta Beograd-Zagreb, zatim kod Višnjićeva i Bosuta, pre planiranog mosta na Bosutu, biće izgrađena petlja za isključenje iz Višnjićeva i Bosuta na auto-put. Još uvek nije precizirano koja vrsta graničnog prelaza će biti u Srbiji, a koja u Republici Srpskoj, navela je direktorica JP „Urbanizam“.

Radivoje Golubović, predsednik Saveta mesne zajednice Sremska Rača, rekao je da novi most preko reke Save i auto-put predstavlja promene na bolje za sve stanovnike Sremske Rače.

–Imamo velikih problema prilikom prelaska zbog svakodnevnih gužvi na graničnom prelazu. Saradnja sa policijom je izuzetna, ali je nekad nemoguće proći uz svu dobru volju. Izgradnjom auto-puta i mosta doći će do potpunog rešenja našeg višedecenijskog problema, jer više neće biti potrebe da se prelazi preko graničnog prelaza, a dobra strane je i to da ćemo moći da odemo na bilo koju tačku Evrope auto-putem, istakao je predsednik Saveta mesne zajednice Sremska Rača  Radivoje Golubović.

Z. Popović

foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.