09.05.2019.
Kolumna: Izvestan pogled

IZVESTAN POGLED

Kuda sa Šešeljom?

Sećate li se kada se taj čovekoliki tip pojavio prvi put u Sremu? Gde se inače najčešće i pojavljivao. Pošto u unutrašnjoj Srbiji nije mogao tako lako da prodaje muda za bubrege. Sećate li se njegovog nosa, kojeg kao da su izujedale ose i ogromnog buraga sklonog nekom kome je najviše do sranja i žderanja. Sada, pošto ima dosije ratnog zločinca, pokušava ponovo da muti vodu i ubeđuje nas da je Skupština sigurna kuća, vraćajući se ponovo na mesto zločina, u Hrtkovce.

 

Srpska radikalna stranka u subotu 4. maja, održala je 10. Otadžbinski kongres na kojem su delegati svoje poverenje opet dali dr Vojislavu Šešelju, da i u naredne četiri godine vodi stranku. Kongres koji je održan u šatoru na potesu pored Šešeljeve kuće u Hrtkovcima, mestu u kome je pre 26 godina, prema pravosnažnoj presudi u Hagu, počinio ratni zločin primoravanjem lokalnih Hrvata na iseljavanje, od 455 prisutnih delegata njih 450 dalo mu je podršku.

Iako su LDP i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zatražili od državnih organa zabranu održavanja Kongresa SRS-a u Hrtkovcima, ceo skup prošao je bez incidenata i problema. U selu tokom održavanja kongresa bila je vidljiva policijska saobraćajna patrola samo ispred Šešeljeve kuće, i to radi bezbednosti prelaska pristalica stranke.

– Nijedan Hrvat nije deportovan, a ja nisam počinio nijedno krivično delo- rekao je Šešelj i dodao da su Hrtkovci mesto „radikalske slave, poštenja i istinoljubivosti“.

Tokom obraćanja na kongresu, on je istakao da su radikali protiv vlasti SNS i da kritikuju tamo gde oni to zaslužuju, a da ne mogu biti protiv kada vlast povlači ispravne poteze oslanjajući se na Rusiju i Kinu. I naglasio da radikali ne mogu sa izdajnicima i prozapadnim strankama.

– Mi smatramo da vlast treba da uđe u razgovor sa opozicijom ali u parlamentu. Mi smo spremni za taj dijalog i smatramo da se mora voditi rasprava o poslovniku i izbornim uslovima.- dodao je Šešelj i najavio da će radikali u Skupštini podržati izmene krivičnog zakonika koje podrazumevaju doživotnu kaznu za ubice dece i trudnica, ali da će tražiti novu odredbu koja bi se odnosila na to da ko god kaže da je počinjen genocid u Srebrenici bude kažnjen doživotnom robijom.

– Nismo zataškavali zločin, ali ne damo da se preuveličava i da se baca ljaga na srpski narod- rekao je Šešelj.

Pored predsednika stranke, na kongresu je izabrano i kompletno rukovodstvo stranke, a delegati su prisustvovali iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Republike Srpske Krajine, piše nam novinarka Smiljka Kostić.

 

Šešelj pokušava da glumi Vučićevog dobrog vrača, ali mu to ne polazi za rukom. Tako ispada još smešniji. Što Vučiću verovatno najviše i odgovara. Jer, šta raditi sa ostarelom političkom karikaturom trbatog vojvode? Pisac Svetislav Basara je za to da se ovaj nesretnik u komadu isporuči Bosni, odakle je i iznikao, pa neka oni vide šta će sa njim. Bosna jeste puna tutumraka, ali im novi valjda ne treba, pa se baš i ne otimaju. Vraćajući se na mesto zločina, Šešelj se kanda preračunao. Hrtkovci nisu Srbislavci, a u selu gotovo i da nema Hrvata. Ima, doduše, Mađara, ali Vučić sa Orbanom, jede iz istog tanjira. Tako je Šeki zapravo, vraćajući se na mesto zločina, upao u sopstvenu klopku.

Tako srpska verzija Monti Pajtona i Alana Forda i dalje traje. Priča sa pevanjem i pucanjem.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.