09.05.2019.
Kolumna: Mrtav ugao

MRTAV UGAO

Лиге „петице“ – последњи чин

Фудбалске лиге „петице“ се приводе крају. Остало је још неколико недоумица које ће бити разјашњене у данима испред нас. Општи је утисак да нема већих изненађења и да ће титуле узети тимови од којих се то и очекивало. Нажалост. Ако мене питате. Некако ми буде драго и топло око срца када видим да је неки аутсајдер направио подвиг и уканалио своје пребогате ривале. Као ономад Лестер у Енглеској. Ове године тога неће бити. Али кренимо редом.

Енглеска Премијер лига улази у узбудљиву завршницу. Као што то обично бива, у последњем колу прштаће на све стране. Ливерпул и Сити се боре за титулу и прегазили су све своје противнике.  Челзи и Тотенхем ће у Лигу шампиона, док Арсенал може у елиту преко Лиге Европе. Јунајтед је извисио у тим комбинацијама. Кардиф, Фулам и Хадерсфилд лете у нижи ранг. Енглезима је иначе свака утакмица битна и ту нема пуштања и поткусуривања. Сваки пласман на табели доноси неку кинту која  може бити прилично велика.

У Шпанији досада жива. Барселона се прошетала кроз ову сезону и узела титулу највише захваљујући очајном Реалу и килавом Атлетику. Реал је посебна прича и свакако да је ово за њих сезона за заборав. Следи генералка под вођством Зидана пред почетак следеће сезоне. Видећемо кога ће све довући и спичити стотине милиона. Најпријатније изненађење је Хетафе који има лепу шансу да се дочепа Лиге шампиона следеће сезоне. За врат им дишу Валенсија и Севиља. У доњем дому Ваљадолиду и Ђирони гори под ногама. Биће ту нека склањалица у задња два кола, у то не сумњајте.

У Италији, очекивано, Јувентус је био неприкосновен и убедљиво је први, док је Наполи далеко иза њих. Екипе попут Интера, Аталанте, Роме, Торина, Милана и Лација биће виновници циркуса и борбе за Европу у завршници првенства. Гужва је и на дну, тако да је забава загарантована.

Немачка Бундеслига је ове сезоне била поприлично уједначена и занимљива. По свему судећи, Бајерн узима титулу Борусији испред носа. Лајпциг, којем је Ред Бул (или нешто друго) дао крила, има одличну сезону. Следеће сезоне их гледамо у европској елити. Као и у Италији, и овде је гужва у борби за Европу, а највеће разочарење је свакако учесник Лиге шампиона Шалке који умало није испао из лиге. Штутгарт је по ко зна који пут у каналу и видећемо да ли ће и ове сезоне успети да остане у елити.

Арапски милиони су направили спрдњу од борбе за титулу у Француској. Париз је доминирао читаву сезону и има скоро 20 бодова више од другопласираног Лила. Лион, Сент Етјен, Монпеље и Марсеј ће се крљати за место у европским такмичењима. Као и у Немачкој, и овде имамо учесника Лиге шампиона који је доживео суноврат у овој сезони. Реч је о екипи Монака која је прва изнад црте и бори се за опстанак. Газда клуба, руски милијардер Рибовљев, воли да се игра, како фудбала, тако и илегалне трговине уметничким делима за коју се сумњичи. Било како било, кроз Монако је последњих година прошло доста егзотичних играча али резултати су изостали.

Мај је одлучујући месец у европском фудбалу. Поред завршнице националних такмичења, чека нас и финале Лиге шампиона и Лиге Европе. Читава сезона биће заокружена у следеће две-три недеље. Пред нама је фешта за све љубитеље фудбала.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.