25.03.2019.
Izdvojena vest

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA U KUPINOVU

Električni minibus

U dvorištu Etno-kuće „Putnik“ u Kupinovu, sedištu Turističke organizacije opštine Pećinci,19. marta održana je svečana promocija novog električnog minibusa nazvanog „Zeleni zmaj“ u čast srpskog despota koji je stolovao u Kupiniku, Vuka Grgurevića Brankovića – legendarnog Zmaja Ognjenog Vuka.

Kako je istakla Ljubica Bošković, direktorka TO opštine Pećinci, jednodnevna turistička ruta kroz pećinačku opštinu završava se upravo u Kupinovu, a električni minibus umnogome će doprineti unapređenju turističke ponude.

– S obzirom na to da mi već par godina imamo razrađenu jednodnevnu turističku rutu kroz opštinu Pećinci, tokom koje su turisti u prilici da vide brojne lokalitete, električni minibus, koji je u duhu našeg slogana „Predeo gde priroda grli istoriju“ biće prava atrakcija, posebno za decu od predškolskog do osnovnoškolskog uzrasta, koja su naši najčešći posetioci. Sa „Zelenim zmajem“, turisti će biti u prilici da se voze kroz šume Kupinova na dve trase. Prva, kraća trasa je od Etno-kuće „Putnik“ do reke Save, dok će drugom trasom turisti biti u prilici da se voze od Etno- kuće do Plandišta – rekla je Bošković i dodala, da električni minibus „Zeleni zmaj“, osim što predstavlja atrakciju za turiste, u isto vreme ne zagađuje prirodu, što je od suštinskog značaja budući da se Kupinovo nalazi na samom obodu Specijalnog rezervata prirode Obedska bara.

Novo ekološko vozilo svečano je u rad pustio predsednik pećinačke opštine mr Željko Trbović, nakon čega su prisutni gosti i mediji imali priliku da se premijerno provozaju jednom od trasa na kojima će „Zeleni zmaj“ ubuduće saobraćati.

– Naš cilj je da razvijamo opštinu Pećinci u tri strateška pravca – industrija, poljoprivreda i turizam. Nažalost ova grana razvoja naše opštine je u prethodnom periodu bila dosta zapuštena. Specijalni rezervat prirode Obedska bara, kao poseban biser prirode, nalazi se na teritoriji naše opštine i mi treba da iskoristimo sve njegove potencijale. U Obrežu uskoro počinje gradnja modernog vizitorskog centra, a sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, nedavno smo dogovorili rekonstrukciju dve saobraćajnice, koje sa dve različite strane naše opštine, vode ka Kupinovu i Obrežu. Takođe, veliki potencijal ovog kraja su i termalni izvori koji pružaju mogućnost za razvoj banjskog turizma – izjavio je prvi čovek pećinačke opštine, koji se ujedno zahvalio predstavnicima SDC i RRA Srem na doprinosu koji su dali razvoju turizma u našoj opštini.

Turistička organizacija opštine Pećinci je električni minibus dobila u okviru programa „Podrška regionalnom i ruralnom razvoju u Srbiji (2015-2019)“ koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i projekta „Cikloturizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema“ na kojem je vodeći partner bila Regionalna razvojna agencija Srem (RRA Srem).

– Glavna tema ovog projekta je bio razvoj cikloturizma i razvoj ekoturizma na teritoriji Srema. Opština Pećinci je dokazala i pokazala da ima razvojnu viziju i zato smo nabavili ovo ekološko vozilo koje će pomoći razvoju održivog turizma u opštini. Veliki potencijal i bogatstvo Obedske bare i reke Save će privući turiste koji ovde treba da dođu i da uživaju u neposrednom kontaktu sa prirodom. Ukupna vrednost projekta iznosi 350 hiljada švajcarskih franaka, konkretno ovo vozilo je koštalo oko 12 hiljada švajcarskih franaka, a mi sa Obedskom barom imamo još planova i ovde nećemo stati – istakao je direktor RRA Srem, Milan Mirić.

Promociji prisustvovali su, pored predstavnika pećinačke lokalne samouprave, TO Pećinci i RRA Srem, još i direktorica TO Vojvodine Nataša Pavlović i predstavnici Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, kao i brojni gosti.

Tokom svog obraćanja, predstavnik SDC Džon Galager rekao je da je, kada se 2015. godine vratio u Srbiju da radi za SDC na ovom projektu, bio oduševljen kada je video da je jedan od vodećih partnera na ovom projektu RRA Srem, koja je sa međuopštinskom grupom odabrala ekoturizam kao jedan od svojih prioriteta, upravo zbog prelepe prirode koja postoji u Obedskoj bari, Fruškoj gori i Zasavici.

– I zato je ova investicija bitna, jer svaki put kada smo dolazili Ljubica je isticala koliko je priroda važna i koliko je važno zaštiti je i uživati u njoj, a ovo vozilo nam omogućava da istražujemo ovo predivno mesto bez remećenja životne sredine. Ali, kao što Milan i Ljubica često ističu, ovo je tek početak – rekao je Galager.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.