21.03.2019.
Društvo

ETNOUDRUŽENJE „ĐURĐEVAK“

Prelo u Laćarku

Sremačko je selo, ali ne malo, Laćarak, i jedno od nekoliko udruženja žena iz ovog sela, Etnoudruženje „Đurđevak“ bili su 16. marta domaćini

manifestaciji „Prelo“.

Od kada su osnovale ovo Udruženje, marta 2015. godine, svakog trećeg vikenda u martu, sada već četvrti put za redom, organizuju druženje sa članicama udruženja iz drugih sela Srema.

Njih 15-tak žena, koliko ih je trenutno, zajedno sa predsednicom „Đurđevka“ , Đurđicom Živković Miličević, u Domu kulture Laćarka,

raspoložene, nasmejane, dočekivale su svoje „druge“ iz sremskih sela, sa kojima imaju prijateljske odnose i saradnju.

U svojeručno rađenim veženim haljinama od starinskog platna, preuzimale su „espap“ u vidu tacni sa slanim i slatkim jelom, namenjenim takmičarskom delu „Prela“, a što nije bilo za takmičenje, stavljeno je na „sremački astal“ za posluženje svima.  Drugi deo takmičenja bio je u štrikanju šaleva.

Agilna predsednica Đurđica, izdvojila je vreme između dočeka gostiju, da nam kaže par reči.

„Đurđevak“ je nastao kao mesto okupljanja, druženja i rada na očuvanju starinskog načina izrade ručnih radova“ sa osmehom počinje priču Đurđica.

Entuzijazma im ne fali, prostor im je dala Mesna zajednica, za finansije se snalaze.

„Sami se finansiramo, snalazimo se. Manji deo i ponekad, dotira Opština Sremska Mitrovica, ali mi se ne sekiramo“, nastavlja predsednica.

Ono što ove sposobne i vredne žene naprave, s vermena na vreme, bude iskorišćeno na lep način.

„Mi imamo običaj, kad sakupimo polovnu obuću i  odeću, kao i hranu koju spremimo na ovakvim druženjima, odnesemo u Dečje selo u Kamenicu“ , kaže na kraju razgovora Đurđica Živković Miličević.

Uz pesmu, bećarce, koje su ravnopravno spevavale sa tamburaškom „bandom“, ostavili smo ih  u prijatnoj i opuštenoj atmosferi. Našoj  ekipi malo je bilo i žao, što su ubrzo napustili mesto prave sremačke gotoljubivosti.

G. Tomac

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.