14.03.2019.
Poljoprivreda

POLJOPRIVREDNA STRUČNA SLUŽBA

Dobra zima za voće

Što se tiče vremenskih prilika, može se reći da su bile izuzetno dobre za voćke u Sremu. Stvaranje roda za 2019. godinu počelo je prošle godine, i to u zavisnosti od voćne vrste, krajem jula i početkom avgusta. Da bi voćka završila formiranje rodnih elemenata, potrebne su joj niske zimske temperature, ali ne ekstremne. Dakle, ovo je bila dobra zima.

– Voćke se sada nalaze u fazi prinudnog mirovanja, jer je biološko završeno, što znači da nam treba još nekoliko narednih toplih dana da se zemljište ugreje. To će aktivirati korenov sistem, koji hrani nadzemni deo stabla dok se ne otvore pupoljci i ne formira list koji potom preuzima funkciju ishrane voćke – pojašnjava Sanda Klještanović, licencirani savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Ruma.

Kada je reč o Sremu, slika na terenu je šarolika. Ovde je dominantna voćna vrsta jabuka. Na terenu ima vrlo modernih intenzivnih zasada sa kompletnom modernom tehnologijom, sistemima za navodnjavanje, protivgradnim mrežama, dakle sve što je najsavremenije u svetu, može da se nađe i kod nas, u rumskoj i iriškoj opštini.

Sa druge strane ima i starih, ekstenzivnih zasada u kojima voćari ispoštuju sve mere nege i tu se, takođe, mogu ostvariti znatni prinosi.

– I jedni i drugi voćnjaci, ukoliko je sve odrađeno u prošloj godini što se tiče zaštite, ishrane, rezidbe, trebalo bi da budu rodni. Dobar deo zasada je orezan, a voćari koji nisu završili, mogu da nastave sa rezidbom, jer su za to povoljni uslovi. Ostaje održavanje zemljišta u redu i međurednom prostoru. Preporuka je da se radi zatravnjivanje prostora u međuredu, što se uglavnom i radi, a prostor u redu u mladim zasadima se okopava, a može i da se malčira sa slamom – kaže Sanda.

U ovom periodu, oni koji nisu okrečili stabla u novembru ili decembru, mogu i sad to da urade. Sada se bude štetni organizmi, koji su prezimili u kori stabla, a drugi razlog za krečenje je da se na taj način odbija svetlost i ne zagreva stablo, kako voćka ne bi još krenula sa cvetanjem i listanjem, pre svega, zbog izbegavanja prolećnih mrazeva koji bi mogli da štete rodu.

U rumskoj, iriškoj i inđijskoj opštini ima oko 3.900 hektara pod voćem, vinogradima i začinskim biljem, a u strukturi je najviše zastupljena jabuka, na oko 1.500 hektara, potom slede šljiva, višnja i vinova loza.

S. DŽ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.