14.03.2019.
Društvo

AGENCIJA ZA RURALNI RAZVOJ

Korak po korak do bogatije turističke ponude

U sredu, 6. marta u domaćinstvu Čikić, u Zasavici I, Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica organizovala je promociju novih veb sajtova za tri seoska turistička domaćinstva. Sajtove su dobili pomenuto domaćinstvo „Čikić“, zatim domaćinstvo „Mila“ iz Manđelosa, kao i Gostinska kuća „Nana“ iz Noćaja. Pored novih sajtova, Agencija za ruralni razvoj prezentovala je englesko-srpski rečnik, koji će biti dostupan svim vlasnicima turističkih domaćinstava na teritoriji Grada.

– Seoski turizam je danas, veoma značajan izvor prihoda od nepoljoprivrednih aktivnosti na selu i veoma značajan za unapređenje ruralne ekonomije, upravo zato Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica veliku pažnju posvećuje i podržava subjekte, koji se na teritoriji grada bave ovom oblašću. Godinama unazad organizujemo edukacije različitog tipa, studijska putovanja, seminare. Sajtovi, koje smo obezbedili za tri subjekta koji se bave seoskim turizmom, obezbediće im ulaznicu u svet interneta i omogućiti da njihovi proizvodi i usluge budu vidljivije i stranim, i domaćim gostima-turistima, rekao je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Marijana Došen, vlasnica Seoskog turističkog domaćinstva „Mila“ iz Manđelosa je rekla, da će sajt koji su dobili od Agencije za ruralni razvoj biti izuzetno značajan, jer će pomoću njega biti vidljiviji na turističkoj mapi.

Na sva tri sajta nalaze se informacije o lokaciji, gastronomskoj ponudi, smeštajnim kapacitetima, galerija fotografija i naravno kontakti.

Što se tiče rečnika, Petar Samardžić je rekao da je on namenjen upravo seoskim domaćinstvima radi lakše komunikacije sa stranim turistima. Sadrže najvažnije reči i izraze koji se u ovoj oblasti koriste, prevedene na engleski, ali onako kako se te reči i izgovaraju.

– Naši domaćini, koji se ne koriste engleskim jezikom, uz rečnik će biti u mogućnosti da strane turiste dočekaju, ugoste i usluže, rekao je Samardžić.

Samardžić je na skupu u domaćinstvu Čikić rekao i da je u toku realizacija projekta „Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda“. Cilj ovog projekta je podrška razvoju ruralne ekonomije na teritoriji Grada Sremska Mitrovica kroz mobilisanje lokalnih proizvođača poljoprivredno-prehrambenih i zanatskih proizvoda, i subjekata koji se bave seoskim turizmom. Projektom se afirmiše seosko preduzetništvo i zanatstvo, propagira legalna proizvodnja domaćih proizvoda i promoviše ruralni turizam. Svi subjekti uključeni u projekat, i proizvođači i turistička domaćinstva, dobiće i odgovarajuću turističku signalizaciju, kako bi bili što vidljiviji domaćim i stranim turistima.

Skup su podržali i predstavnici Turističke organizacije grada Sremska Mitrovica, Ruralnog centra „Sova“ i Gradske komisije za kategorizaciju turističkih objekata.

S. Cucanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.