14.03.2019.
Poljoprivreda

VREMENSKE PRILIKE I PŠENICA

Različite faze razvoja

Kada je reč o situaciji sa pšenicom u rumskoj opštini, ova kultura je u startu imala problem sa nicanjem, tako da je na velikom delu površina zabeleženo slabo i neujednačeno nicanje.

– Na tim površinama je nicanje bilo kasno, na samom kraju godine, tako da se pšenica nalazi u različitim fazama razvoja, od faze nicanja do početka bokorenja. U toku je prihranjivanje pšenice i dobar deo proizvođača je već obavio prvu prihranu, a tamo gde su potrebne veće količine azota, biće obavljeno još jedno, korektivno prihranjivanje. Proizvođači treba da obiđu svoje parcele, i ukoliko primete oštećenje od glodara, da izvrše njihovo suzbijanje, a primetno je da ih ove godine ima – govori za naše novine Goran Drobnjak, stručni saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi Ruma. On dodaje da se, zbog duvanja toplih vetrova, isušuje gornja površina zemljišta, pa je preporuka, a što je dobar deo proizvođača već i uradio, da izvrše ravnanje zemljišta i zatvaranje brazde.

Iako se u rumskoj opštini radi besplatna analiza zemljišta, jer je finansira lokalna samouprava, nije bilo velikog odziva proizvođača. To  nije dobro, jer od nje ratari mogu da imaju samo korist.

– Pričati o đubrenju, a ne uraditi analizu zemljišta, i nema nekog smisla. Tek analizom se zna kojom formulacijom i količinama treba primeniti đubrivo i tako će proizvođači imati značajne uštede u proizvodnji, sprečiće zagađenje životne sredine i ostvariti veći prinos. I ove godine radićemo besplatne analize, a uzorke treba doneti nakon skidanja useva. Analize se rade na osnovnu plodnosti i odnose se na utvrđivanje fosfora, kalijuma, ph-vrednosti, na sadržaj kreča i humusa – savetuje Goran Drobnjak.

S. DŽ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.