21.02.2019.
Poljoprivreda

KUPINOVO I DONJI TOVARNIK

Savetovanje za poljoprivrednike

Predavanjima u Kupinovu i Donjem Tovarniku, koja su održana u sredu, 13. februara i četvrtak, 14. februara, završena je edukacija za poljoprivredne proizvođače sa teritorije pećinačke opštine, koju su organizovali pećinačko Udruženje poljoprivrednih proizvođača u saradnji sa Agencijom za razvoj Opštine Pećinci i Poljoprivrednom stručnom službom iz Sremske Mitrovice.

Na predavanjima, poljoprivredni proizvođači su bili u prilici da od stručnih saradnika PSS Sremska Mitrovica: Senke Mišković, Zorana Martinovića, Vladimira Marića i Željka Graovca čuju mnogobrojne savete – od pripreme zemljišta, grešaka i problema sa kojima se poljoprivrednici najčešće susreću, preko zaštite bilja, đubrenja i najčešćih bolesti pšenice i kukuruza do aktuelnih subvencija i IPARD programa, kao i da čuju koji su aktuelni hibridi kukuruza našeg poznatog instituta za kukuruz Zemun Polje.

Kako nam je rekla Marijana Panić, predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci, zadovoljna je odzivom poljoprivrednika u Pećincima, Kupinovu i Donjem Tovarniku, a veliku zainteresovanost poljoprivrednici su, kaže, pokazali za razne bolesti pšenice i kukuruza, koje su mogli i da vide na slajdovima, ali i za savete vezane za samu setvu i dostupne subvencije u stočarstvu.

– Trudimo se da našim poljoprivrednicima omogućimo lakši i brži pristup svim informacijama i novinama koje se tiču poljoprivredne proizvodnje, jer je i nama u interesu da proizvodnja svakog našeg člana bude rentabilna. Posebno mi je drago da su poljoprivrednici stekli poverenje u naše udruženje i da dolaze kod nas po savet ili mišljenje. Zato ih redovno informišemo svim raspoloživim sredstvima, pa između ostalog i putem SMS servisa, a preko nas mogu da dođu do kontakata stručnjaka iz PSS Sremska Mitrovica, kako bi mogli da dobiju kvalitetne savete na vreme – rekla je Panić, i dodala da su poljoprivrednicima, koji su prisustvovali predavanjima u sva tri mesta uručeni, i rezultati besplatne analize zemljišta, koju svake godine organizuje ovo udruženje u saradnji sa pećinačkom lokalnom samoupravom.

Od pripreme zemljišta do subvencija za govedarstvo

Kako nam je rekao Zoran Martinović teme o kojima će savetovati poljoprivredne proizvođače uglavnom prilagođavaju na licu mesta, a ove godine poseban akcenat stavljen je na najčešće greške koje poljoprivredni proizvođači prave prilikom đubrenja.

– Najpogubnije po dobru proizvodnju i visinu profita svakako su greške počinjene u osnovnom đubrenju, pripremi zemljišta i prihrani. To su neke greške koje je moguće ispraviti tek naredne godine, i zato želimo da ukažemo na njih, kako bi se na vreme otklonile. Takođe, prikazali smo našim poljoprivrednicima kako mogu da, prilikom osnovne obrade zemljišta, odmah obrade i zatvore brazde u jednom prohodu. Poljoprivrednici u Sremu obično to ostave za proleće, a treba raditi u jesen, jer se bolje isitni zemljište, bolje se akumulira vlaga tokom zime i na proleće se može jednim prohodom zemljište pripremiti za setvu – rekao je Martinović i dodao da postoji dobra saradnja PSS Sremska Mitrovica sa pećinačkom lokalnom samoupravom koja svake godine obezbedi besplatnu analizu zemljišta za poljoprivrednike sa svoje teritorije, koja umnogome omogući jasan i siguran uvid u strukturu i sastav zemljišta, a samim tim i vrstu đubriva koje treba koristiti.

Tokom predavanja, jedan od predavača bio je i Željko Graovac samostalni stručni saradnik PSS Sremska Mitrovica, koji je zainteresovanim poljoprivrednicima predočio neke od izmena u odnosu na prošlu godinu prilikom konkurisanja za subvencije za tovna junad, svinje, jarad i jagnjad.

– Veoma je važno da poljoprivredni proizvođači obrate pažnju na to da su rokovi pomereni i da se sada konkursna dokumentacija podnosi od 1. februara do 31. jula za grla koja su predata klanici od juna prošle godine do kraja juna ove godine. Takođe, treba da obrate pažnju i na minimalan broj grla koji se mora naći na prijemnici kod zahteva za subvencije – kod junadi tri, kod svinja je ostalo minimum 10 komada, i jagnjad i jarad je ostalo 10 komada. Što se tiče kvalitetnih priplodnih grla i tu je došlo do nekih promena: kod krava se mora ostvariti minimum tri, kod ovaca i ovnova sada je minimum 30 , a kod kvalitetnih priplodnih krmača i nerasta minimum je 10 komada. Ono što ide na ruku poljoprivrednim proizvođačima jeste i povećanje nekih subvencija, kao što je za kvalitetne priplodne krmače i neraste sada 15.000 dinara po grlu. Takođe, imamo povećanje i kod krava za uzgoj za tov na 20.000 dinara i kod krava doilja subvencija je povećana na 30.000 dinara – izjavio je Graovac.

Prisutnim poljoprivrednim proizvođačima su na predavanju u Pećincima uručene i analize zemljišta koje su radili jesenas, kao i poljoprivrednicima koji su prisustvovali predavanju u Kupinovu.

Poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine Pećinci, o nedavnim edukacijama obaveštavani su i putem SMS servisa, koji pećinačko Udruženje poljoprivrednih proizvođača primenjuje od oktobra 2017. godine, a broj korisnika ovog servisa od oktobra 2018. godine do danas uvećao se za 100, što pokazuje veliko interesovanje pećinačkih poljoprivrednika za ovu uslugu.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.