21.02.2019.
Ekonomija

STARA PAZOVA DOBIJA REGIONALNI CENTAR ZA ODRŽIVI RAZVOJ SREMA

Inovacioni start-ap centar

Opština Stara Pazova, Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj i Regionalna razvojna agencija Srem sprovode projekat Regionalni centar za održivi razvoj Srema, koji se tiče uspostavljanja inovacionog Start-ap centra u Staroj Pazovi. U Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije, 14. februara, održana je uvodna konferencija pomenutog projekta, na kojoj su predstavljene projektne aktivnosti i delovanje Međuopštinske radne grupe za inovacionu delatnost u Sremu.

Regionalni centar za održivi razvoj Srema predstavljaće mesto gde ideje postaju biznis a bave se energetskom efikasnošću i zaštitom životne sredine istaknuto je na uvodnoj konferenciji projekta koji podrazumeva uspostavljanje inovacionog Start-ap centra u Staroj Pazovi, koji će se nalaziti u strogom centru na površini od oko 300 metara kvadratnih.

Aktivnosti projekta tiču se: renoviranja i adaptacije ISCSP u Staroj Pazovi, nabavka potrebne opreme, nameštaja i uređaja neophodnih za rad startapova i angažovanje i rad menadžmenta ISCSP sa nabavkom softvera ističe, upavnica centra Tanja Mijajlović.

Ona ističe da će se ovim projektom staviti u funkciju poslovni prostor, koji će biti adekvatno opremljen za rad i pružanje inovacionog paketa usluga startapovima koji će biti smešteni u samom centru, kao i početnicima u poslovanju koji razvijaju svoje inovacione projekte kao i korisnici prostora u kome će biti opremljeno dva radna mesta za rukovodioca i asistenta.

– Za zajedničke potrebe urediće se i Medija centar koji može primiti 60 korisnika i virtuelna kancelarija – 10 korisnika start-ap podrške. U rad centra, kao članovi mreže inovacionog ekosistema sremskog okruga biće uključeno već u prvoj fazi funkcionisanja minimum 10 institucija – regionalnih inovacionih stejkholdera. Za deset kompanija u Sremu biće dostupne inovacione usluge u cilju podizanja njihove konkurentnosti koje će biti uspostavljene tokom trajanja projekta. Tokom realizacije projekta, biće pružene usluge podizanja inovacionih kapaciteta startapova i to 120 korisnika inovacionih obuka i 10 korisnika inovacionog startap paketa – ističe Mijajlovićeva.

Projekat realizuju Regionalna razvojna agencija Srem i Opština Stara Pazova, koja je između ostalog, obezbedila poslovni prostor čije opremanje je u toku, a otvaranje centra očekuje se u naredna dva meseca. Ključni razlozi za osnivanje centra u ovom delu Srema, ističu nadležni, jesu geografski položaj između dva najveća grada u zemlji i stepen razvijenosti privrede.

Vlada Republike Srbije izdvojila je više od 40 miliona dinara za uspostavljanje inovacionog Start-ap centra u Staroj Pazovi. Predstavnici Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj ističu, da je do sada uspostavljeno osam ovakvih centara u Srbiji, ukupne vrednosti 250 miliona dinara, a isto toliko novca i centara očekuje se i u ovoj godini.

S. Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.