21.02.2019.
Društvo

POLJOPRIVREDNA I TEHNIČKA ŠKOLA U RUMI

Predavanje o prevenciji narkomanije

Predavanje o prevenciji narkomanije u školama, koje je bilo namenjeno nastavnom kadru Poljoprivredne škole „Stevan Petrović Brile“ i Tehničke škole „Milenko Brzak Uča“ u Rumi, održano je 12. februara.  Držali su ga članovi Tima za borbu protiv narkomanije u Sremskom okrugu – koordinatorka Tima dr Bojana Canjar, Dejan Knežević, sudija Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, Goran Vlaisavljević, policijski službenik i Igor Sadrija, direktor Tehničke škole.

Ovaj Tim više od tri meseca sprovodi edukacije na temu prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u školama, u vidu tribina namenjenih učenicima sedmog razreda osnovnih škola, prvom razredu srednjih škola, nastavnicima i roditeljima.

Dr Bojana Canjar, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici, ističe da im je cilj da utiču na nivo svesti roditelja i nastavnika u vezi sa sve prisutnijim problemom narkomanije među mladima, i ukazivanje na značaj pojačane pažnje roditelja i nastavnika. Pogotovo da prepoznaju rizično ponašanje, koje može da preraste u problem narkomanije.

– Poseban akcenat stavljamo na radioničarski rad sa učenicima, da sami učenici prepoznaju rizične situacije u koje mogu da dođu, kako da izbegnu te situacije i da ih naučimo, kroz povećanje njihovog samopouzdanja, kako da kažu NE drogama, odnosno da se odupru negativnom pritisku i uticaju vršnjaka, a da roditelji nauče i o novim psihoaktivnim supstancama, takozvanim „dizajnerskim drogama“. Roditelji mogu da pogreše, ako smatraju da je kontakt mladih ljudi sa drogama jedna prolazna faza u njihovom sazrevanju, to može da bude ozbiljna zamka. Često roditelji ne prihvataju činjenicu da je baš njihovo dete u problemu, to dugo ignorišu ili traže krivca u nekom drugom – ističe dr Canjar.

Ona dodaje, da je jako važno da roditelji razgovaraju sa decom o drogama i to već u uzrastu od 10 godina, da treba jasno da postave granice i pravila ponašanja u porodici i da se tih pravila pridržavaju.

Dejan Knežević je istakao da je primetna slaba zainteresovanost roditelja, što zabrinjava s obzirom na to da se radi o maloletničkoj populaciji.

– Ako se u ovoj ranoj fazi maloletnici ne edukuju o opasnosti koja preti, postaćemo vinovnci povećanog kriminaliteta koji već sada uočavamo. Ti maloletnici ne znaju u šta se upuštaju i postaju kasnije, neretko, izvršioci puno težih krivičnih dela kako bi došli do sredstava da dalje koriste droge – upozorava Knežević.

Goran Vlaisavljević je u Timu najviše zadužen za prevenciju. I on podvlači značaj, da se kod dece pojača samopouzdanje i da nauče da kažu NE drogama, a ako dođe do zloupotrebe, da se prepoznaju znakovi i šta preduzeti kao dalje korake.

– Ističem da je najvažnija prevencija, kako da ne dođe do ovog problema. Dajemo i sugestije školama, ako primete da se prodaje droga, kako da postupaju u tim slučajevima – kaže Goran Vlaisavljević.

Igor Sadrija, direktor Tehničke škole u Rumi, kaže da pozdravlja ovu akciju Ministarstva.

– Mi u školi smo već prolazili kroz slične programe, bude svake godine dva do tri seminara, o nasilju ili narkomaniji. Dobro sarađujemo sa policijom, Timom, roditeljima i čim vidimo da se tako nešto dešava, brzo intervenišemo, trudimo se da toga ne bude u našoj školi. U svakoj generaciji se nađe par učenika, na koje možemo da sumnjamo da su koristili ili da su skloni tom poroku, ali sada nije ništa više toga, nego ranije. Mislim da roditelji prvi treba da reaguju, ali to često nije slučaj – rekao je Igor Sadrija.

S. DŽ.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.