28.01.2019.
Izdvojena vest

SREMSKA MITROVICA

Одржана прва Чваркијада

У суботу, 26. јануара 2019. године, на снегом покривеном платоу испред МЗ Блок Б у периоду од девет до 15 часова, по први пут је одржана зимска гастро туристичка манифестација под називом Чваркијада.

Покровитељи манифестације су Регионална привредна комора Сремског управног округа, Град Сремска Митровица, Војска РС Сремска Митровица, КПЗ Сремска Митровица, Агенција за рурални развој, Туристичка организација, Канцеларија за младе.

У дружељубивој атмосфери, на минус два степена уз домаћу храну и пиће окупио се велики број посетилаца. Том приликом је деци из ове месне заједнице подељено око 700 пакетића.

Манифестацију је отворио председник Скупштине Града Сремска Митровица, Томислав Јанковић. По његовим речима, прва Чваркијада има за циљ да окупи што већи број људи и да се на лицу места представи и приближи младима како су наши стари топили маст и правили чварке.

– Ово је гастротуристичка манифестација која ће постати позната по томе што чувамо старе обичаје, нашу културу и окупља велики број људи, не само на простору МЗ Блок Б која је позната о томе што су људи јако сложни, већ и шире, изјавио је Јанковић. Такође је истакао да није важна само гастрономија колико је важно да људи буду ослоњени једни на друге и да се испомажу.

 

Прву Чваркијаду је посетио и министар пољопривреде и заштите животне средине, Бранислав Недимовић, који у оваквој манифестацији види прилику за мале произвођаче.

– Никад није био проблем за људе који се баве организованом индустријом, али је био проблем за људе који то раде на свом кућном прагу и који желе да то продају, а нису могли могли да приступе тржишту на прави начин. Пре свега у контексту безбедности хране. Од 1. јануара 2018. године имамо могућност да сви ти људи региструју своје производе, и да их продају и у маркету, и на пијаци, и на другим местим,а на свом кућном прагу, у оквиру руралног туризма. То је један напредак остварен пре свега у филозофском смислу, јер обично људи од тога беже. Све је то здрава и квалитетна роба, више него било која друга, али није имала ознаку да је храна потпуно безбедна са аспекта контроле државе. Сада то имају и ја очекујем да ће та ствар мало да погура потрошњу и повећа квалитет хране, коментарише Недимовић.

Око двадесет учесника спремало чварке и председник  Месне заједнице Блок Б Драго Божић је изразио задовољство по питању одзива.

–  Гости  су нам стигли из Баната, северне Мачве, Семберије, наше локалне екипе из Срема, Банат, Бачка, Косова и Метохије, западне Србије, северне Мачве, Семберије. Хладно је време, два дана смо се просто борили, Град нам је на минут долазио у помоћ да се ово рашчисти и припреми, каже Божић.

Манифестација је употпуњена пригодним културно уметничким програмом, у ком су учествовали глумац Александар Крстајић, певачко друштво Црна бара, Завичајно удружење Мањача, чланови Фолклорног ансабла „Бранко Радичевић“ из Сремске Митровице, Витомир Вулин је свирао гусле, а Вељко Љуштина гајде и фрулу.

Т. С.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.