26.11.2018.
Izdvojena vest

DIVLJI TAKSISTI U STAROJ PAZOVI

Svi hoće da voze taksi

Da vlada interesovanje za obavljanjem taksi prevoza u opštini Stara Pazova potvrđuje masimalan broj taksi prevoznika u ovoj lokalnoj zajednici. Izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju stupile su na snagu 6. novembra tekuće godine što obavezuje i staropazovačku opštinu da u narednom prediodu donese novu Odluku o taksi prevozu putnika koja bi trebala da bude usklađena sa izmenama pomenutog Zakona.

Četrdesetpet taksi prevoznika trenutno je registrovano u staropazovačkoj opštini, što je i maksimalan broj taksista. Taksi prevoz u ovoj opštini uređen je Odlukom o taksi prevozu putnika koju je donela Skupština opštine aprila 2016. godine.

Nova odluka prema izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju trebala bi da omogući registraciju dodatnog broja taksista. U Odeljenju za inspekcijske poslove ističu da i u ovoj opštini ima divljih taksista, tako da su kontrole i izlasci na teren česti. Inspektorka za drumski saobraćaj u opštini Stara Pazova Irena Avramović podseća na kaznene odredbe za taksiste koji nemaju dozvolu za rad.

– Ukoliko se ustanovi da taksista nije registrovan, vozilo se isključuje iz saobraćaja, određuje mu se mesto parkiranja, oduzima mu se saobraćajna dozvola i registarske tablice na tri meseca i pokreće zahtev za prekršajni postupak, nakon čega mu se izriče novčana kazna u iznosu od 50 do 150 hiljada dinara za fizičko lice, od 150 do 500 dinara za preduzetnika i od 300 hiljada do milion dinara ukoliko se radi o pravnom licu – zaključuje Avramovićeva.

Cena za obavljanje taksi prevoza utvrđuje se u okviru tri tarife koje predstavljaju skup jediničnih cena za start, pređeni kilometar, vreme čekanja i dolazak na adresu po pozivu i prevoz prtljaga po komadu. Ukoliko se prevozite taksi prevozom na području opštine Stara Pazova od šest do 22 sata start će vas koštati 170 dinara, vožnja po kilometru 65 dinara, čekanje po satu 750 dinara i prtljag ukoliko ga imate 50 dinara. Cena je ista ukoliko se prevozite taksi prevozom u vremenu od 22 sata do šest časova, s tim što je vožnja po kilometru 85 dinara. Ukoliko se pak prevozite taksi prevozom van teritorije opštine Stara Pazova, taksista je dužan da vam vožnju po kilometru naplati po ceni od 130 dinara bez obzira na vreme korišćenja usluge.

Podsetimo, taksi prevoz putnika obavlja se fabrički proizvedenim putničkim automobilom koji ima najviše pet sedišta, računajući i sedište vozača i najmanje četvoro vrata. Taksi vozilo mora da zadovoljava uslove u pogledu granice emisije izduvnih gasova propisane najmanje normom EURO 3, da ima vatrogasni aparat na lako uočljivom i pristupačnom mestu sa važećom potvrdom o kontroli i ispravnosti aparata, da reklamne poruke ne budu na staklenim površinama, da je spolja i iznutra čisto i bez fizičkih oštećenja, da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje, da se važeći overeni cenovnik usluga nalazi u taksi vozilu istaknut na vidnom mestu za putnika, da ima blok računa u kome je svaki list overen pečatom koji je dužan da izda putniku i da u vozilu ima važeću polisu osuguranja za putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu koji odgovara taksi vozilu kojim se obavlja prevoz.

S. Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.