08.11.2018.
Aktuelno, Kolumna: Izvestan pogled

IZVESTAN POGLED

Lepše je s kulturom

Контроверзна директорка Основне школе „Слободан Бајић Паја“ Анкица Јевтић смењена је са тог положаја. Наставничко веће и Школски одбор нашли су снаге да се одупру амбицији (сада већ бивше) директорке да својим неразумним одлукама и даље усрећује запослене у овој установи. О томе шта је иза себе оставила бивша директорка тек ће се утврдити: колико изгубљених судских процеса, која количина нарушених међуљудских односа, колико непотребних и неисплаћених дуговања…

Запослени у „Бајићевој“ школи можда су мало касно рекли „не“ бившој директорки, због чега ова установа данас личи на стакларску радњу у којој је боравио слон, али (што би рекле бабе) боље икад него никад.

Њена суданија са учитељем Матеом Жарком спада у бисере судске праксе који се мере милионским износима, али једна изгубљена парница није била довољна виспреној директорки. Тек што је по претходној пресуди враћен на посао уз не малу новчану одштету. учитељ Мате Жарко је решењем бивше директорке поново остао без посла, па је сад у току нови судски процес. Он ће по свему судећи опет завршити у корист Матеа Жарка. Уколико до тога дође, то значи нове новчане издатке за Школу, коју ће опет морати да плаћа град, односно порески обвезници.

У „Бајићевој“ школи кажу да Анкица ничим није погођена што је остала без директорског места. Као награда за бројне заслуге, другарица Анкица је запослена на место заменика директора Музеја. На том радном месту имаће већу плату него као директорка Школе. Једино неће имати прилику да се иживљава над учитељем Жарком, иначе декларисаним Хрватом приде. Што целој ситуацији даје посебан шмек. Али, не брините, снаћи ће се она. Зато не бих радо био у кожи директора Музеја, Саше Бугаџије.

Анкицине бивше колеге из „Бајићеве“ школе, кажу да не маре макар имала и дупло већу плату, само кад са њом више неће имати посла.

Све у свему, кад се све одузме и сабере, Анкица је остварила победу, па макар је неки назвали Пировом. Како то? Лепо. Анкица је најбољи пример шта у пракси значи бавити се политиком. Да је радила у некој приватној фирми, Анкица Јевтић би без двоумљења добила отказ, уз који не иду препоруке за следеће радно место. Јер неко чије вршење функције директора Школе у неку руку, донело установи толико штете, не заслужује леп испраћај. Али када си миљеник у крилу политике, свашта је могуће. Анкица је, може се слободно рећи, награђена за свој досадашњи рад. Ако је у Школи неће за директорку, то не значи да она не може бити заменица директора Музеја Срема. Са платом која је већа од оне коју је имала у Школи. Шта да се ради. То је нама напа борба дала.

„Бајићевој“ школи је сигурно лепше без Анкице, али Анкици је свакако лепше са културом. Зар не?

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.