13.08.2018.
Kultura

Stara Pazova

Prvi Dani opštine Stara Pazova

Dani opštine Stara Pazova ove godine po prvi put obeleženi su trodnevnom manifestacijom od 31. jula do 2. avgusta. Prvi dan bio je rezervisan za koncert Riblje čorbe na Trgu Dr Zorana Đinđića koji je okupio oko 8.000 posetilaca. Ovaj najpopularniji rok sastav u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji ujedno je proslavio 40 godina postojanja, a frontmen grupe Bora Đorđević najavio je 20. album koji je u pripremi. Veliko interesovanje posetilaca izazvao je i koncert predgrupe, a u pitanju je lokalni muzički sastav Krave na putu.
Manifestacija je nastavljena svečanom večerom i uručenjem nagrada Mesne zajednice Stara Pazova koje je održano u sredu 1. avgusta. Bila je to prilika da se dodele Plakete i priznanja za one koji su u prethodnom periodu afirmisali staropazovačku opštinu u različitim oblastima. Nakon kratkog filma o ovoj opštini u produkciji RTV Stara Pazova, brojnim zvanicama iz zemlje ali i pobratimskih zemalja obratio se i prvi čovek staropazovačke opštine Đorđe Radinović. Mlade gimnazijalke, 12 svetskih prvakinja odbojke u školskom sportu, pohvaljene su i nagrađene iznosom od 10 hiljada dinara. Kako je ovo ujedno i slava mesne zajednice Stara Pazova, kao i do sada, Izvršni odbor mesne zajednice doneo je odluku o dodeli priznanja Plaketa sa poveljom za 2018. godinu koja se dodeljuje pojedincima i organizacijama koje afirmišu staropazovačku opštinu. Nagrade za postignut uspeh u osmogodišnjem školovanju dobilo je četvoro učenika staropazovačkih škola u vidu novčanog iznosa od 20 hiljada dinara. Povelja iz oblasti sporta za izuzetne rezultate u odbojci i košarci ove godine dodeljena je Gimnaziji „Branko Radičević“. Povelja iz oblasti privrede dodeljena je preduzetniku Srđanu Radišiću. Drugog dana na Trgu su nastupile lokalne muzičke grupe Tezgarok i Pro bono.
U okviru obeležavanja Dana opštine Stara Pazova, fudbaleri FK Jedinstvo, veterani, ugostili su svoje generacijske kolege FK Zvezdu. Prijateljska utakmica završena je rezultatom 2:1 za domaćine, a događaj je svojim prisustvom podržao i čuveni Zvezdin igrač Miloš Šestić, koji je svoje prve fudbalske korake napravio u staropazovačkom Jedinstvu. Šestić je istakao da se u njegovo vreme fudbal igrao srcem i mnogo se više pažnje posvećivalo samoj tehnici pojedinačne igre.
Trećeg i centralnog dan obeležavanja, 2. avgusta na Svetog Iliju, tačno u podne, himnom Bože pravde započela je svečana Sednica SO Stara Pazova koja je održana u Pozorišnoj sali Stara Pazova. Prikazan je i dokumentarni film o potencijalima staropazovačke opštine, a zatim je predsednik SO Goran Jović istakao da je ovaj saziv najefikasniji od svih dosadašnjih, te da je u poslednje dve godine imao 31 zasedanje, koliko nijedan lokalni parlament u Srbiji. Saradnja zakonodavne i izvršne vlasti je odlična, a sve se radi u cilju ekonomskog i privrednog razvoja, zarad boljeg života svih građana, ocenio je prvi čovek opštine Đorđe Radinović. Svečanoj sednici su pored odbornika prisustvovali i gosti iz slovačkih gradova Puhov i Bela, iz hrvatskog Vukovara, opštine Zvečan i Kosovska Kamenica, kao i brojni Staropazovčani.
Dani opštine Stara Pazova bili su jedinstvena prilika da se u večernjim satima u holu Pozorišne sale u Staroj Pazovi predstavi likovna monografija Branka Oreščanina. Oko dve stotine ulja na platnu, akvarela i crteža olovkom ovog slikara rodom iz Novih Karlovaca koji već duži niz decenija živi i radi u Staroj Pazovi predstavljeni su u ilustrovanoj monografiji simboličnog naziva Stara Pazova. Pokrovitelj ovog izdanja je opština Stara Pazova, a izdavač Centar za kulturu koji je istu ulogu imao i kada je iz štampe izašla i njegova prethodna knjiga sa istim nazivom 2004. godine. Ova likovna monografija je štampana na četiri jezika: srpskom, slovačkom, nemačkom i engleskom, a u pitanju je osma po redu. Ovaj umetnik koji će sledeće godine obeležiti pedeset godina profesionalnog bavljenja slikarstvom i 70 godina života do sada je uradio preko 4.000 portreta, pejsaža, mrtvih priroda, ikona, prizora iz života i slično.
Koncertom Ace Lukasa na Trgu Dr Zorana Đinđića privedeno je kraju obeležavanje trodnevne manifestacije. Uoči koncerta koji je takođe okupio više hiljada posetilaca kao predgrupa nastupili su ovogodišnji pobednici prve Pazovizije članovi sastava Pangea bojs iz Nove Pazove. Ova svečanost jedna je od 11 koja je ove godine proglašena za manifestacije od značaja za opštinu.

S. Stanković

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.