11.07.2018.
Kolumna: Mrtav ugao, Sport

Mrtav ugao

Odlazi cirkus…

Svetsko prvenstvo u Rusiji se privodi kraju. U vreme kada se ovaj broj bude štampao, igraće se polufinalne utakmice. Videli smo sve i svašta. Od gomile golova i penala, preko primene VAR tehnologije i pogubljenih sudija, do potopa glavnih favorita.
Videli smo da Mesi nije lider. Veći je uticaj Maradona imao sa tribina onakav polupan nego ovaj na terenu. Videli smo da Nemci ipak nisu bauk, a Španci samo bleda senka čuvene generacije koja je do skoro harala svetom. I videli smo Brazil predvođen starletom. O tome ćemo nešto kasnije.
A sad malo o završnici. Nema Srbije, ali su zato tu braća Hrvati. Bez obzira na to šta budu uradili u polufinalu, oni su svakako najveće iznenađenje Mundijala. Moram priznati da nisam očekivao da će dogurati daleko. Nekako su mi delovali istrošeno, sporo, spremni za penziju. Promakla mi je jedna bitna stvar, a to je da su tim. Održali su lekciju mnogim ekipama na Prvenstvu i ono što je najbitnije, nisu padali kada je bilo teško. A bilo je. Pokazali su karakter. Tukli su redom Nigeriju, Argentinu, Island. Sa Dancima su se mučili ali su bili bolji i zasluženo prošli dalje. Sa Rusima je bilo tesno ali su opet ostavili utisak bolje i agresivnije ekipe. Jedno je sigurno, šta god uradili do kraja, oni su heroji u ljepoj njihovoj.
Tu su i Englezi, ničim izazvani. Nekako su prosmrdeli kroz ovaj turnir, kockice su se složile, zapali im laki protivnici i eto njih u polufinalu. Ogroman uspeh ako mene pitate.
Belgija i Francuska su pokazale najbolju igru i zasluženo su stigli do kraja turnira. Teško je zamisliti da jedna od te dve ekipe ne podigne pehar. Belgijanci su konačno iskoristili sav svoj talenat. Rešetaju sa svih strana. Što se tiče Francuza, ovo i nije neko uznenađenje s obzirom na to kakav tim imaju. I naravno nestvarnog Mbapea.
A tu će biti i Milorad Mažić. Nadamo se. Ako ništa drugo, a ono zbog toga što je konačno poslao Neimara tamo gde mu je mesto. Čovek je jednostavno pokazao da je jedan od najboljih sudija na svetu. Sudio je veoma nezgodne utakmice i odradio posao odlično. Možda ga vidimo i u finalu. Ali to nije sad toliko ni bitno. Način na koji je ohladio pomahnitalog Neimara koji se ceo turnir praćakao kao riba na suvom. Neprocenljivo. Stvarno mislim da takvim protuvama i prevarantima od igrača treba zabraniti da igraju fudbal. Kakav primer daješ deci? Da treba da glumataju i simuliraju? To nije fudbal. Nije ni sport. Zato je i slađe kada ga jedan Srbin spusti na zemlju i pošalje kući. Treba imati onu stvar do zemlje pa iskulirati malog simulatora na onakav način. Svaka čast.
Bilo kako bilo, gledaćemo evropsko finale. Finale u kojem će, nadamo se, sve prštati od dobrog fudbala i golova. A onda, nazad svojim ženama i svakodnevnim obavezama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.