09.07.2018.
Izdvojena vest

Žetva u Sremu

Loša godina za pšenicu

Na sremskim poljima, trenutno je više od polovine pšenice požnjeveno. U junu je zabeleženo čak 120 litara kiše po kvadratnom metru i to je ono što poljoprivrednike najviše zabrinjava. Prema rečima poljoprivrednih stručnjaka zbog čestih kiša, pšenica gubi na hektolitru, a pada joj i kvalitet. S druge strane, kiše su dobro došle za ostale jare kulture kukuruz, suncokret, soju i šećernu repu, kojoj kiše prijaju. Jesenas je u šidskoj opštini pšenicom zasejano 6.000 hektara. Prinosi se razlikuju od parcele do parcele, a očekivanja su da ukupan prinos bude od 6,2 do 6,8 tona po hektaru. Kako navodi Dejan Vučenović iz Kancelarije za poljoprivredu Opštine Šid, do aprila pšenica je dobro izgledala i obećavala dobar rod. Međutim i april i maj su bili sušni, praćeni visokim temperaturama, pa je pšenica pretrpela stres:
– Što se kvaliteta tiče, hektolitarska masa nije zadovoljavajuća i ona se kreće od 74 do 76, a na nekim parcelama ona ide i ispod 74. Svaka kiša smanjuje i ovako mali nivo hektolitatske mase. Prema prognozama, očekuje se stabilizaciji vremena što će omogućiti sušenje useva i bržem kombajniranju – kaže Vučenović.

Ove godine je u šidskim atarima, posejano više pšenice nego što je to ranije, na šta je uticala prošla sušna godina:
– Znajući da pšenica donosi prvi prihod u poljoprivredi, veći broj poljoprivrednika se ove godine odlučio da zaseje pšenicu, uljanu repicu i ječam, na svojim parcelama. Ali ove godine oni su morali uložiti više truda i sredstava, s obzirom da su morali vršiti po čak tri tretmana prskanja, a zbog suše došlo je i do pojave štetočina, zbog čega se moralo dodatno ulagati i u njihovo suzbijanje, navodi Vučenović.
Situacija je slična i u drugim opštinama u Sremu.
– Generalno, ova godina je bila dobra za pšenicu. Veća količina pšenice je posejana u optimalnom agrotehničkom roku, što nije bio slučaj ranijih godina. Blaga zima doprinela je da pšenica brzo izbokori, a zbog visokih temperatura u aprilu i maju, žetva je ranije počela. Da nije bilo čestih kiša u fazi žetve, mogli bi reći da je ovo bila idealna godina za proizvodnju pšenice, kaže Goran Drobnjak saradnik Poljoprivredne stručne službe u Rumi.
Trenutno se priča o ceni od 16 dinara po kilogramu, ali ona nije krajnja i znaće se tek po završetku žetve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.