24.05.2018.
Kolumna: Izvestan pogled

Izvestan pogled

A Mujo ko živ!

Sigurno znate onaj vic o Muji i Hasi, nastao u vreme kada su kod nas uvedena pravila o obaveznom vezivanju pojaseva za vreme vožnje u automobilu. Prošlo je od tada dosta vremena, ali stari vic ni danas nije izgubio na aktuelnosti. O tome govore i novi zakonski propisi koji sankcionišu nesavesne vozače, suvpzače i ostale učesnike u saobraćaju. Vic ide ovako: Haso nije bio vezan, desila se saobraćajka, on izleteo kroz šoferšajbnu, sav se ugruvao, izgulio kolena i laktove…svašta nešto. A Mujo, koji je vezao pojas, ostao na mestu, ko živ. Saobraćajna policija koja malo-malo kontroliše ponašanje učesnika u saobraćaju, veoma pazi na to da li se putnici vezuju u vožnji i ne okleva da našpiše kaznu, koja doduše nije astronomska, ali je svakako nepotrebna. Za razliku od pojasa čije je vezivanje i te kako potrebno. Jer, pojas glavu čuva.
Zato se građani s pravom pitaju zašto policija nema jednak trretman prema svim učesnicima u saobraćaju.
Jedna od naših tema u ovom broju govori o primeru sremskih studenata koji često putuju Sirmijumbusovim, ali i drugim autobusima. Prema njihovim svedočenjima, stanje u tim autobusima je, naročito za vikende, kada studenti putuju kući i vraćaju se na fakultete, radi predavanja, slično „pakovanju sardina“. Jer masa putnika provede vreme u putovanju stojeći na platformi, bez sedišta, jer autobušdžijama je (po svemu sudeći) važnija zarada nego bezbednost putnika u njihovim autobusima. U policiji kažu da nisu nadležni za ovakve pojave krkljanca na autobuskim linijama, dok u inspekcijama pokušavaju taj problem da prebace na policiju. Ali, ni u jednom od odgovora koje smo dobili od nadležnih i iz policije i iz saobraćajne policije nema nega logičnog objašnjenja. Ako policija (s punim pravom) ima pravo i obavezu da zaustavi svakog vozača automobila i da (kao i njegove saputnike-suvozače) kazni zbog nevezivanja pojasa, ko je onda odgovoran za autobus pun putnika koji su prinuđeni da stoje na platformi, jer uz kartu koju su platili nemaju i sedište. Šta se sve može desiti ako dođe do saobraćajke u takvom autobusu?
U saobraćajnoj inspekciji kažu da kazne koje su propisane za takve prestupe nisu male, ali ih je gotovo nemoguće dokazati. Otprilike, ak neko hoće da prijavi ovakav prekršaj verovatno mora da bude vidovit i da takvu stvar prijavi unapred.(?) Što se tiče saobraćajne policije, kako to da ona može da zaustavi i kazni svakog vozača putničkog automobila, a m ne može da napiše prekršajnu prijavu autobušdžiji koji vozi autobus pun putnika natrpanih kao sardine?
Jer, kad se putnik u automobili ne veže, on rizikuje samo svoj život. A kad vozač autobisa natrpa gomilu putnika koji nemaju mesta ni za sedenje, koliko se onda života rizikuje? U Siormijumbusu nisu želeli da odgovore našem novinaru na pitanja koja im je postavio u vezi dozvoljenog broja putnika koji prima autobus.
A dotle, još je aktuelan vic o Muji.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.