21.05.2018.
Izdvojena vest

Jagode na sremskim poljima

Velika ulaganja, ali i velika zarada

Poslednjih godina na atarima u šidskoj opštini, sve češće umesto ratarskih kultura niču zasadi jagoda. Oni poljoprivrednici koji su se odlučili na taj korak kažu, da je dobit od zasada jagoda veća od one koju bi imali od standardnih ratarskih kultura. Ulaganja jesu velika, počevši od sadnica, izgradnje bunara, ulaganja u ljudski rad, ali već nakon dve godine ulog se vrati višestruko. Na korak da na svom zemljištu u gibaračkom ataru zasade jagode, odlučio se i Goran Žeravica iz Šida zajedno sa svojim šogorom Draganom Medićem. Prošle godine na svom zemljištu na nešto više od jednog hektara, zasadili su oko 38.000 sadnica jagoda. Za kupovinu sadnica dobili su subvenciju od države. Uz svakodnevni rad, rukovodeći se savetima stručnjaka, ali i zbog idealnih vremenskih prilika, rodile su jagode izuzetno dobrog kvaliteta. Branje ovog slatkog ploda sada je u punom jeku, a kako kažu proizvođači iz Šida, najsigurniji plasman im je rusko tržište.
– Odlučili smo se da zasadimo jagode zbog toga što smo unazad nekoliko godina uočili da se na njihovoj proizvodnji može lepo zaraditi. Jagode su kod nas u sve većoj ekspanziji i još uvek mogu da se plasiraju kako na domaće, tako i na strano tržište, za koje je cena mnogo bolja. Ako želiš dobru cenu, moraš dobro da se potrudiš, jer kupca je uvek teško naći. Jedan naš prijatelj iz Šid nam je pomogao da nađemo dobrog kupca i za sad smo zadovoljni i mislim da neće biti problema što se tiče dalje prodaje, kaže Goran.
Kada su se odlučili na taj korak, bilo je potrebno sve dobro organizovati, pripremiti zemljište, kupiti sadnice, posaditi ih i svakodnevno raditi.
– Za običnog čoveka koji se odluči baviti ovim poslom, to je velika stavka. Zato se u taj posao nisam upustio sam, nego zajedno sa šogorom. Zemljište je u našem vlasništvu, što je velika prednost. Sadnica jagoda jeste skupa, ali smo za to dobili subvenciju od države, dok smo za izgradnju bunara uložili svoja sredstva. Kada smo počinjali proizvodnju, računali smo da ćemo od zarade prve godine, uspeti pokriti troškove ulaganja. Već druge godine, očekujemo veći prihod i zaradu. Ova godina je idealna za jagode. Onaj ko ima dovoljne vode u bunaru i ko ima tu mogućnost da dovede vodu do svake sadnice, nema razloga za brigu, ističe Žeravica.
Uz veliki optimizam, svakodnevni rad, zajedništvo i slogu, s obzirom da se cela porodica uključila u taj posao, jagode iz gibaračkog atara, ocenjene su od strane stručne savetnice iz Beograda, kao jedne od najkvalitetnijih na ovim prostorima.
– Bez saveta stručne savetnice, ne bi smo uspeli postići ovaj uspeh. A što se tiče cene otkupa, one variraju i kreću se od 80 do 130 dinara za kilogram. Jagode odvozimo za Beograd, a odatle se plasiraju za Rusiju koje je za sada najsigurnije tržište, navodi on.
Zasadi jagoda ove porodice, nalaze se u atarima Šiđanima poznate kao Gibaračka planina, gde se nekada pretežno uzgajala vinova loza i ratarske kulture. Danas je tu zastupljen sve veći broj voćnjaka i zasada jagoda jer se ispostavilo da je zemlja u Gibaračkoj planini, idealna i za njihov uzgoj. A jagode su ove godine, na zadovoljstvo vlasnika, rodile i više od očekivanog.
M. N.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.