15.02.2018.
Društvo

Problemi sa strujom meštana Sremske Rače

U 21. veku život pod svećom

Meštanima Sremske Rače život uopšte nije lak. Za svoje selo kažu da je enklava, jer da biste stigli do Sremske Rače, morate da prođete državnu granicu i carinu. One koji imaju tu (ne)sreću da žive u ovom mitrovačkom selu muče i nenajavljeni nestanci struje i vode.
Za one koji nisu upoznati sa istorijom ovog sela, Sremska Rača je za vreme Drugog svetskog rata kompletno spaljena, od 220 kuća samo tri nisu izgorele. Od 1958. do 1960. selo je dobilo niskonaponsku mrežu, a 1975. je izgrađen lokalni vodovod.
Pre nekoliko godina izvodili su se radovi na dalekovodu, pa su Račani nedelju dana bili bez struje po ceo dan. Tada su im iz Elektrovojvodine rekli da se strpe, jer nakon što se završi ulaganje u niskonaponsku mrežu u selu, problema sa strujom više biti neće. Međutim, od radova je prošlo nekoliko godina, ali meštani Sremske Rače i dalje kubure sa iznenadnim nestancima struje, koji traju po nekoliko sati. Da zlo bude veće, kako imaju seoski vodovod, sa nestankom struje odmah ostanu i bez vode. Kažu, bez struje nekako i prežive, mada im nije jasno da u 21. veku mogu biti toliko česti kvarovi na mreži, ali bez vode je teško, pogotovo onim domaćinstvima koja drže stoku.
Dragan Micić, Dragan Sekulić i Miroslav Vasiljević za M novine pričaju da se zbog nestanka struje, usled kratkotrajnih strujnih udara, meštanima kvare kućni uređaji. Najčešće stradaju televizori, frižideri, zamrzivači, bojleri.
– Pre je bilo čim počne kiša znamo nestaće struja, ali sada nema pravila, i po lepom vremenu se desi da nestane struje. Postoji trafo u Bosutu koji napaja Višnjićevo, Bosut i Sremsku Raču strujom i obično se tu nešto dešava. Prekidi nisu kratkotrajni, po nekoliko sati ne bude struje, nenajavljeno. Najopasnije su one varijante kada dođe trenutak da treba da uključe struju, onda sevne pa nestane i tako desetak puta, dok se ne ustali sistem. Onda svaki aparat koji ostane uključen mora da strada. Meni je pre nekoliko godina stradao televizor tako. Nakon silnih dopisa koje sam poslao Elektrovojvodini, uspeo sam da izdejstvujem da mi plate popravku televizora – kaže meštanin Sremske Rače Dragan Micić.
Draganu Sekuliću su usled strujnih udara stradala dva zamrzivača, međutim kako nije bio upućen da može da se žali Elektrovojvodini, nije naplatio štetu.
Čim nestane struje, meštani ostaju i bez vode.
– Držim svinje, imam tovilište u kojem su sisaljke, moje svinje piju vodu koju i ja pijem, i kada nema vode imam problem. Imam bunar u dvorištu, pa im polivam svinjac, da barem malo liznu vodu – kaže Micić, a na njegovu priču se nadovezuje njegov imenjak Dragan Sekulić:
– Svako peto isključenje budemo obavešteni, a oni to pravdaju kvarom. Zamislite seosko domaćinstvo koje ostane bez vode ceo dan. U selu imamo gazda sa 30 bikova, a bez vode su. Računi redovno stižu, mi ih plaćamo, a oni nisu u stanju da nam obezbede kvalitetnu struju.
Da nenajavljeni nestanak struje i vode može biti veoma neprijatan, potvrđuje i Miroslav Vasiljević:
– Kada nam dođu gosti iz inostranstva ne mogu da shvate da nemamo struje, da nema svetla, telefona, kompjutera. Zimus je bio neki kvar, baš za našu slavu, 26. novembra. Kuća puna gostiju, a nestalo struje na pet sati. Gosti su jeli pod svećama, a najveći problem nam je bio toalet.
Meštani ističu da sada imaju centralno grejanje, a ono ne može da funkcioniše kada nema struje, jer pumpe ne mogu da rade. Dobar deo domaćinstava ima internet, kompjutere, a sve to ne može da radi bez struje.
Đorđe Faor, direktor ogranka Elektrodistribucije Sremska Mitrovica za M novine navodi da su ocene meštana da im često nestaje struje proizvoljne.
– Mi smo pre nekoliko godina uložili u selo 20 miliona dinara kako bi snabdevanje strujom bilo kvalitetnije. I od tada se situacija u selu popravila. Pre dva, tri meseca smo u Sremskoj Rači radili zamenu brojila, odnosno izmeštana su brojila na bandere, pa dok su trajali ti radovi, pojedine ulice ili celo selo su bile bez struje. Poslednji put kada je nestalo struje zbog kvara bilo je pre pola godine, kada se desio ozbiljniji kvar usled grmljavine i lošeg vremena – izjavio je Faor.
E sad kome verovati, procenite sami. Meštani Sremske Rače podsećaju direktora Faora da su mu pre nekoliko godina predlagali da se njegovo domaćinstvo priključi na struju Sremske Rače, kako bi bolje mogao da razume muke meštana kada ostanu bez struje i vode po nekoliko sati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.