15.02.2018.
Društvo

Kako zadržati mlade u selu

Izjednačiti uslove života u selu i gradu

Opština Inđija intenzivno radi na poboljšanju uslova života svih svojih građana, kako onih koji žive u gradu, tako i onih koji žive u selima. Među projektima koji će svakako doprineti kvalitetnijoj svakodnevnici jeste onaj koji se odnosi na asfaltiranje svih neasfaltiranih ulica, a njih je više od 70 na teritoriji opštine Inđija. Kako kaže predsednik Opštine Vladimir Gak završeno je projektovanje, ali je u toku dopuna projekata.
– Bilo je sasvim logično da se u toku projektovanja pojave neki delovi ulica koji nisu prvobitno uvršteni u projekte. U pitanju su, takoreći, krakovi određenih ulica u kojima ima nekoliko kuća, ali nećemo da ih izostavimo, zato se sada radi dopuna projekata. Otprilike imamo još desetak ulica koje ćemo uvrstiti – istakao je predsednik Opštine Inđija.
Gak je dodao da će radovi početi čim se završe svi administrativni poslovi.
– Asfaltiranje ulica radiće se od naselja do naselja. Ukoliko se stvore povoljni uslovi, postoji mogućnost da radovi krenu istovremeno u više mesta. Ukoliko se sve bude odvijalo planiranom dinamikom sve ulice će biti asfaltirane do oktobra ove godine – kaže Gak i dodaje:
– Moja želja, kao nekog ko živi u Inđiji jeste da se sa asfaltiranjem neasfaltiranih ulica što pre počne i da naši sugrađani ne hodaju više po blatu, već da žive kao svi normalni ljudi.
U izradu projekata bili su uključeni i predstavnici mesnih zajednica čiji je zadatak bio, kako kaže Gak, da popišu sve neasfaltirane ulice u svom selu. Ovo je dokaz, kaže on, da se komunikacija sa predstavnicima mesnih zajednica popravila u odnosu na neke ranije godine.
– U prethodnih deset godina kada nije bilo o čemu da se piše, u medijima se govorilo kako su se predstavnici lokalne samouprave sastajali sa predstavnicima mesnih zajednica itd. Za razliku od tih vremena, mi sada izuzetno dobro sarađujemo sa predstavnicima naših sela i pokušavamo da rešimo probleme koji su aktuelni deset i više godina unazad, a nemamo potrebu da to konstantno medijski promovišemo – kaže Gak i dodaje:
– Na primer, pre samo nekoliko dana razgovarao sam sa predstavnicima MZ Beška kako bismo rešili, konkretno, višedecenijski problem statusa Doma kulture u tom selu. Mi sada ispravljamo greške iz nekog prethodnog perioda – kaže prvi čovek inđijske opštine naglasivši još da se predstavnici inđijskih sela itekako pitaju tokom izrade određenih projekata koji se odnose na poboljšanje kvaliteta života stanovnika u sredinama u kojima žive.
– Predstavnici sela bili su uključeni i u izradu projekata asfaltiranja neasfaltiranih ulica i svako od njih imao je obavezu da ukaže na to koje su to ulice neasfaltirane. Ukoliko se napravi propust, to je i njihova odgovornost.
Dobra komunikacija sa predstavnicima sela korak je i ka ostvarenju cilja vodećih ljudi inđijske opštine koji se odnosi na ostanak mladih na selu.
– Cilj nam je da izjednačimo uslove života na selu sa onima koji su u Inđiji, koliko god je to moguće. To činimo tako što želimo mladima da omogućimo da nađu posao i time obezbede normalne uslove za život svojim porodicama. Zato očekujemo da će u narednom periodu biti otvoreno preko 200 radnih mesta za stanovnike nekoliko inđijskih sela. Takođe, omogućili smo najmlađima boravak u vrtićima, dostupno im je osnovno obrazovanje u mestu u kojem žive a uskoro krećemo i sa asfaltiranjem neasfaltiranih ulica. To su načini i koraci koji će bar za neki procenat povećati mogućnost da naši mladi ne odu iz sela u grad – kaže za kraj Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija.

M. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.