12.02.2018.
Aktuelno, Izdvojena vest

Sremski svinjokolj i kobasicijada u Šidu

Lemajići najbolji kobasičari

U Šidu je tokom vikenda održana po 21. put tradicionalna manifestacija „Sremski svinjokolj i kobasicijada“. Šiđani su navikli da drugog vikenda februara izdvoje nekoliko sati i prisustvuju ovom zanimljivom događaju. Gastronomsko – turistička manifestacija prvog dana se odvijala na platou ispred Sportskog centra, gde je već u ranim jutarnjim časovima bila užurbana atmosfera. Postavljali su se štandovi, zauzimala što bolja mesta, aranžirala roba. Prema programu prva takmičarska disciplina bila je brza obrada mesa. Pre nego što je dat znak za početak takmičenja u ovoj disciplini predsednik Udruženja „Sremski svinjokolj i kobasicijada“ Stanislav Đierčan je svečano otvorio manifestaciju.
Naravno, centralno mesto zauzimala je čuvena sremska kobasica u svežem, sušenom ili pečenom obliku i spremna odmah za konzumaciju. Na štandovima je impozantno izgledala ponuda proizvoda od čvaraka, kulena, pečenica i drugih primamljivih proizvoda, ali centralno mesto ostavljeno je za zaštitni znak ovog dela Srema – njeno veličanstvo kobasica.
Pobednici su proglašeni na svečanoj svinjokoljskoj večeri, a prema odluci komisije ove godine gotovo po tradiciji nagrada za najbolju fermentisanu kobasicu otišla je u ruke Predraga Lemajića. Naime, poznati majstor za kobasice je prijavio sedam uzoraka, a neki su su se vodili pod imenom njegovih unuka. Pored toga Lemajić je osvojio i treće mesto.

D. Popov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.