08.02.2018.
Kultura

Rumska biblioteka

Promocija nagrađenog romana

„Triptihon grozomore“, prvi roman Darka Sudžuma, predstavljen je 1. februara u Gradskoj biblioteci i to je i prva aktivnost u ovoj ustanovi u novoj godini.
Podsetimo, Darko Sudžum je osvojio nagradu „Atanasije Stojković“ za prvi roman na konkursu Gradske biblioteke za 2016. godinu, koja je i izdavač nagrađenog romana.
Direktor Gradske biblioteke Željko Stojanović je rekao da ovaj roman, kao triptihon, sadrži tri dela i govori o tri važna perioda: prvi je iriška kuga, drugi se odnosi na stradanje u Drugom svetskom ratu, a treći je savremeni period i vezan je za bombardovanje zemlje 1999. godine.
– To je roman hronika koji je teško pisati, da je autor ostao i samo na prvom delu, bilo bi to dovoljno za dobar roman. Taj prvi deo, u skladu sa godinama na koje se odnosi (1795. godina) pisan je arhaičnim jezikom, kako se tada govorilo. Kroz ceo roman se provlači jedan dud i jedna kafana „Tri Sremca“ i oko njega se pletu ljudske sudbine – rekao je Stojanović.
Todor Bjelkić, pesnik i novinar, član žirija za dodelu nagrade „Atanasije Stojković“ je ukazao da je osnovna vrednost nagrađenog romana što obuhvata i slika nas, naš karakter i sudbine.
– Glavni junak je jedan dud oko koga se mnogo toga događa i pletu ljudske sudbine, a za Sremce je dud sveto drvo, kao za Slovene hrast ili lipa – rekao je Bjelkić.
Autor romana je izjavio da je želeo da krene od nekog simbola i opredelio se za drvo i to dud.
– Poznato je da je još Marija Terezija naredila da se u Sremu zasadi dosta dudova. Iza istorijske pozornice i pomenute tri grozomore fokus je na unutrašnjem životu junaka i kako će te pošasti uspeti da prevaziđu – rekao je autor Darko Sudžum i dodao da je prvi deo romana pisan kako se tada i govorilo, jezikom Dositeja Obradovića i da je iščitavao dosta njegovih dela.
– Želeo sam da pokažem prolaznost života i svega onog što ljudske ruke i um stvaraju, sve njih je nadživeo jedan dud – zaključio je Darko Sudžum.
Roman „Triptihon grozomore“, na početku ima ispod naslova natpis da je to hronika o rođenju i smrti jednog dudovog drveta od leta 1788. do 1999. godine i o senkama koje su, pod njim što sazreše i svanuše, svedočile o grozomori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.