08.02.2018.
Društvo

Uticaj novih tehnologija na decu

Svako vreme nosi svoje breme

Nekada su deca sebe razvijala kroz bezbroj društvenih aktivnosti koje su se odigravale napolju, saznavala o svetu upoznavajući ga postepeno, ali danas se sve menja. U vreme kada veliki broj roditelja žure i jure ne primete kako je njihovo dete odjednom odraslo, ali na jedan potpuno nov i drugačiji način. Odraslo je i saznavalo o svetu ne kroz dečije igre, pesme, priče već uz pomoć magije koju kreira nova tehnologija. Da bi se dete pravilno razvilo, socijalizovalo, oformilo kao ličnost potrebno je dosta vremena, a pre svega dosta interakcije sa ostatkom društva. Međutim svesni smo činjenice da je danas dečije druženje postalo dobrim delom virtuelno. Dobar deo dece već sa polaskom u prvi razred ima svoj mobilni telefon, samim tim i profil na društvenim mrežama. Često ovakve trendove diktira društvo, a roditelji u nemogućnosti da se odupru ovom trendu prihvataju to i omogućavaju detetu kontakt sa modernim tehnologijama. Ima i onih koji kupuju svoj mir tako što deci od malih nogu daju tablet računare i telefone da bi se ta ista deca smirila. Od toga sve kreće. Preran ulazak u svet novih tehnologija može itekako da utiče na sam razvoj deteta. Pored brojnih pogodnosti koje su dostupne deci zbog mogućnosti da koriste moderne tehnologije i mnoštvo edukativnih sadržaja koje mogu da proprate putem različitih aplikacija, često se dešava takozvana zloupotreba novih tehnologija ili u krajnjem slučaju korišćenje modernih tehnologija isključivo za razonodu.
– Moderne tehnologije jesu faktor socijalizacije, ali ne smeju da budu jedini. Da bi se jedno dete podruštvenilo mora da ima sve agense socijalizacije, roditelje, porodicu, okruženje i svakodnevni život. Problem je taj što su moderni uređaji postali svakodnevni život i neizbežan faktor socijalizacije. Roditelji često iz straha da će njihovo dete možda biti odbačeno od strane društva idu linijom manjeg otpora i dozvoljavaju deci da koriste savremene tehnologije više nego što bi to oni želeli. Činjenica je da deca provode mnogo vremena za računarom i sklapaju onlajn prijateljstva kao i to da žive u nekom svom virtuelnom svetu, ali oni su donekle toga i svesni jer često i sami kažu da izađu do kafića i da je sve češća situacija da svako gleda u telefon a niko ni sa kim ne priča. Svesni su da je to loše ali nisu spremni da to promene. Meni se lično ne dopada što učenici koriste strane termine, poštapalice, skraćuju reči, izbacuju slova, koriste strane izraze kao što su: sviđa mi se, lajkujem itd. Činjenica je da se tako kvari jezik i da se gubi sposobnost da se jezički izraze, kao i da ono što misle prenesu na papir – kaže sociolog u Mitrovačkoj gimnaziji Tijana Bojić.
Naša sagovornica dodaje da postoji bezbroj pozitivnih strana koje deca mogu da iskoriste koristeći nove tehnologije.
– Mislim da moderne tehnologije nisu toliko opasne ukoliko se naravno koriste umereno. Deca ne moraju na tabletu da gledaju isključivo crtane filmove, to mogu i da budu i sadržaji koji su edukativnog karaktera. Na internetu ima mnoštvo sadržaja iz kojih se dosta toga može naučiti tako da mislim da ne smeju biti nikako jedini ali činjenica je da čine dobar deo odrastanja. Deca su navikla na sve, sad i odmah i oni su vizuelni tipovi, tako da će pre zapamtiti nešto ako vide a ne samo ako čuju – ističe Tijana Bojić.
Dobar deo dece danas ne pravi razliku između stvarnog i onlajn života. Samim tim može se reći da je na neki način taj virtuelni život kome pristupaju uz korišćenje modernih tehnologija najvažniji segment pri njihovom formiranju i odrastanju. Svoje mišljenje na ovu temu sa nama je podelila i pedagog Osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik“ iz Laćarka Đurđica Stojaković.
– Imali smo predavanja o zloupotrebi novih tehnologija. To je pokrenuto kako na nivou opštine, tako i u školi. Održani su sastanci i prezentacije roditeljima na temu „Elektronsko nasilje i zloupotrebe“. Pored toga mi smo imali i predavanje parlamenta koje je održano mlađim učenicima u vidu prezentacije, kao i učeničko predavanje i radionice u okviru časa. Nije nam se dešavalo da deca zloupotrebljavaju nove tehnologije, jer je kod nas u školi po pravilniku zabranjeno korišćenje mobilnih telefona. Deca to poštuju. Održani su roditeljski sastanci i pravila ponašanja su jasno istaknuta na času, na oglasnoj tabli, kao i na roditeljskim sastancima – kaže pedagog Đurđica Stojaković.
Ona takođe ukazuje na posledice koje se mogu javiti prilikom korišćenja modernih tehnologija.
– Što se tiče negativnih uticaja novih tehnologija na decu u to spada: nepravilno sedenje, krivljenje kičme, javlja se neispavanost, slabi vid, neki su većim delom pospani pa se primećuje da nisu fokusirani na rad u školi. Opšta pismenost se gubi, skraćuju se poruke koje se šalju preko novih medija, i nema gramatičkih pravila. Javlja se otuđenje, jer se čak i na rođendanima i na žurkama deca sve više koriste mobilnim telefonima bez obzira na to što su u prisustvu drugara. Pored posledica koje može da izazove preterana upotreba novih tehnologija svakako su tu i brojne pogodnosti koje mogu da se iskoriste zbog dostupnosti novih tehnologija.
– Pozitivne strane upotrebljavanja novih tehnologija su te da su nam informacije, koje su nam potrebne u radu uvek dostupne kao i to da relativno brzo dolazimo do istih. Komunikacija je brža, razmena poruka i bitnih informacija je takođe ubrzana i samim tim je lakše i brže obavljati posao. Deca treba da koriste savremenu tehnologiju, jer ne možemo živeti bez toga, ali najbitnije je naći meru, da ne bi sve to otišlo u pogrešnom pravcu – kaže pedagog Đurđica Stojaković.
Iako je činjenica da se bez modernih tehnologija ne može i da će se u budućnosti tehnološki napredak itekako povećati, a da će deca još od najranijeg doba biti izložena uticaju novih tehnologija, najvažnije je da se ona pravilno informišu o korišćenju svih modernih sredstava komunikacije. Dobra edukacija i pravilno postavljanje porodice prema ovoj masovnoj pojavi je ključ za uspešno funkcionisanje i zaštitu od opasnosti koje vrebaju decu u virtuelnom svetu. Zbog toga je naravno potrebno da sve obrazovne institucije međusobno sarađuju i da se deci od najranijeg doba ukaže na koji način mogu da iskoriste sve pogodnosti koje im korišćenje modernih tehnologija omogućava.

Andrea Dimić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.