25.01.2018.
Poljoprivreda

Udruženje poljoprivrednika Ruma organizovalo sastanak sa konsultantima za IPARD program

Kako do novca Evropske unije?

Veliki broj poljoprivrednika, ne samo iz rumske opštine, prisustvovali su sastanku na kojem su predstavnici četiri konsultatntske kuće koje rade aplikacione prijave za IPARD 2 javni poziv za kupovinu traktora i ostale mehanizacije, govorili o samom programu, kao i potrebnoj dokumentaciji i ne baš jednostavnoj proceduri za dobijanje sredstava EU za poljoprivredu. Ovaj sastanak je 17. januara organizovalo Udruženje poljoprivrednika opštine Ruma.
Među poljoprivrednicima je bio i mladi Nikola Todić iz Šapca čija se porodica bavi voćarstvom. Imaju pet hektara na kojem gaje kajsije, dunje i kruške.
– Član sam ovog udruženja i došao sam sa kolegom. Činjenica je da neke stvari o ovom programu nismo znali, zato smo i došli. Mislim da nam je svima bolje da što pre se upoznamo sa načinom kako se aplicira, što pre uđemo u to – to bolje. Mene baš zanima kupovina jednog voćarskog traktora, svi smo u problemu sa starom mehanizacijom. Ovaj traktor koji bi trebao većini voćara košta između 20.000 i 30.000 evra, to su namenski mali traktori za voćarstvo – rekao nam je Nikola.
A da većina poljoprivrednika ne zna koliko je apliciranje za IPARD 2 program ozbiljan i komplikovan posao potvrđuju reči Vladimira Delića, jednog od konsultanata iz novosadskog „Teranord“-a .
– Postoji veliko interesovanje, ali sami poljoprivrednici nisu dovoljno upoznati sa samim sistemom funkcionisanja IPARD-a. To je dosta dugotrajan i komplikovan proces koji traži preciznost i određene radnje kojima mora da pristupi svako domaćinstvo koje želi da aplicira za ovaj program. Najzahtevnija stvar je izrada poslovnog plana – jednostavniji za investicije do 50.000 evra i složen za one iznad te sume. To je dosta komplikovan proces i poljoprivrednici ne mogu sami da to urade – kaže Vladimir Delić.
Za sredstva mogu da apliciraju poljoprivredna gazdinstva koja su registrovana duže od tri godine, a tu su još i opšte i pojedinačne mere zavisno od načina aplikacije, a u ovom prvom krugu može se aplicirati na sektor mesa, mleka, voća, povrća i ratarstvo.
Sve informacije zainteresovani mogu da nađu na sajtu Uprave za agrarna plaćanja ili na sajtu Ministarstva poljoprivrede.
Ovo su prva dva raspisana poziva – prvi u decembru koji se odnosi na mehanizaciju i drugi 4. januara ove godine i odnosi se na kupovinu novih traktora.
– U junu će biti raspisan drugi poziv gde će poljoprivrednici moći da apliciraju za mehanizaciju, traktore ali i za izgradnju. Za taj poziv će biti obezbeđeno znatno više sredstava – kaže Vladimir Delić, konsultant za IPARD i nacionalne podsticaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.