18.01.2018.
Hronika

Ko čuva čuvare: Medijsko podzemlje protiv policije?

Kome smetaju uspesi sremske policije?

Na poslednjoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Sremska Mitrovica, održanoj uoči novogodišnjih praznika, načelnik Đura Mandić imao je dobre argumente da se pohvali dobrim učinkom svoga tima. Primera radi, od januara do novembra 2017. godine realizovano je 337 zaplena opojnih droga, a ukupna količina zaplenjenih narkotika iznosi 211 kilograma. Poređenja radi, u 2015. godini bilo je zaplenjeno 71 kilograma droge.
Nekako paralelno sa tom konferencijom, preko određenih portala krenuli su po svemu sudeći naručeni napadi na Policijsku upravu Sremska Mitrovica i njene rukovodioce. Šta stoji iza ovako organizovanog medijskog i podzemlja u širem smislu, nije teško reći, jer iza „informacija“ koje se u njima plasiraju stoje interesi onih struktura koje su imale veću moć i uticaj kada je na čelu PU Sremska Mitrovica bio pre nekoliko godina smenjeni Zoran Smajić, čovek poznat po tome što je vršio policijski pritisak na „nepodobne“ novinare.
U tim napadima na Policiju, ne biraju se sredstva, a posebno se ne biraju manipulacije. Tako se od dva kilograma zaplenjene droge, koja je navodno nestala na portalima manipuliše sa izmišljenih 20 kilograma, a svi ostali propusti u radu pojedinih policajaca se udesetostručuju. Tako se od dva pištolja pominje čak 20, a od kafanske tuče se izmišlja dert sa „odsečenim ušima“, uz dodatak svega i svačega.
Šta se nalazi u pozadini neosnovanih napada pojedinih portala na Policijsku upravu Sremska Mitrovica, u kojima se ne preza od izmišljotina. Da li je naručilac ovih napada neko kome je žao što je došlo do smene onih ljudi koji su svojim radom kaljali rad policije? Ili je nekom žao što se stotine kilograma droge ne transportuju kroz Srem tako lako kao nekad, u vreme dok je na čelu policije bio onaj Smajić iz Šida?
Ministarstvo unutrašnjih poslova – Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici, ne skriva činjenice o događajima i propustima načinjenim u radu pripadnika policijskih službenika ove Policijske uprave, a kamoli o izvršenim krivičnim delima i prekršajima.
Naprotiv, činjenica je da je upravo aktuelno rukovodstvo ove Policijske uprave prijavilo Sektoru unutrašnje kontrole MUP događaje i krivična dela za koja su odgovorni pripadnici Policijske uprave.
O pronalasku dva kilograma heroina u stanu preminulog policajca Ministarstvo unutrašnjih poslova je obavestilo javnost pre tačno godinu dana, a o zloupotrebi službenog položaja trojice policijskih službenika koji nisu obezbedili pištolje oduzete od građana po različitim osnovama, Ministarstvo je izdalo zvanično saopštenje za javnost uoči Nove 2018. godine, koje se još uvek nalazi na sajtu MUP.
Takođe, Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici je i o pokušaju teškog ubistva u Carskoj palati 11.12.2017. zvanično obavestila javnost putem saopštenja, po utvrđivanju prvih činjenica vezanih za ovo krivično delo.
O svim ovim događajima i na osnovu zvaničnih saopštenja MUP – Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, javnost su izveštavali i lokalni i drugi mediji u Srbiji, te nije tačna tvrdnja autora teksta da mediji ćute o tome, jer navodno, „nije pametno imati kritičku distancu prema instituciji kakva je policija“.
Autori portalskog „novinarstva“ ne spominju odlične rezultate ove Policijske uprave u toku prošle godine kao što je 337 realizovanih zaplena droga u kojima je sa ulice sklonjeno 211 kilograma različitih vrsta narkotika, prilikom čega je otkriveno 327 krivičnih dela.
Pripadnici ove Policijske uprave su otkrili 306 krivičnih dela iz oblasti privrede kojima su društvo i država oštećeni za više od milijardu i 333 miliona dinara. Među tim krivičnim delima je 106 krivičnih dela iz oblasti korupcije.
Ne spominje da je Srem i upravo pripadnici ove Policijske uprave podneli najveći teret emigrantske krize, očuvali stabilno stanje javne bezbednosti i otkrili i procesuirali izvršioce gotovo svih krivičnih dela izvršenih od strane migranata.
Pitanje je, po čijem nalogu i za čiji interes autori ovakvih tekstova obmanjuje javnost netačnim navodima o tome da MUP – Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici ćute o navedenim krivičnim delima i događajima u kojima su učestvovali njeni policijski službenici.
Takođe je pitanje zašto autori teksta, događaje koji su se desili ranije, neki i pre godinu dana, koji su procesuirani i o kojima je javnost zvanično obaveštena, tendenciozno prikazuju kao događaje koji su se tek dogodili a do saznanja o njima autor došao na osnovu „sopstvenog istraživanja“ iako je zvanične informacije o njima saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici?
Začuđuje očigledna namera autora teksta da zbog propusta i nedopustivih postupaka nekolicine policajaca baci senku na odlične radne rezultate ove Policijske uprave koje su ostvarili njeni pošteni, savesni i odgovorni pripadnici.
Stavljanjem u prvi plan nekoliko policajaca koji su se oglušili na zahteve sopstvene službe, autor svesno diskredituje najveći broj pripadnika Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici koji i sami osuđuju bilo koji oblik ponašanja i postupaka svojih kolega koji nije u skladu sa pravilima policijske službe, a posebno kriminalne radnje i krivična dela koja narušavaju ugled MUP.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.