14.12.2017.
Društvo

Dnevni boravak za decu, mlade i odrasla lica u Sremskoj Mitrovici

Zadovoljstvo za korisnike, predah za roditelje

U Dnevnom boravku za decu, mlade i odrasla lica u Sremskoj Mitrovici, koje funkcioniše u okviru Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović“ već se oseća prednovogodišnja atmosfera. Euforija zbog najlepšeg perioda godine, Nove godine i Božića uveliko traje. Korisnici boravka spremno dočekuju praznike, jer su na radionicama izradili novogodišnje ukrase za jelku, napravili ikebane sa šišarkama, kao i poslužavnike i razne druge predmete sa novogodišnjim motivima. U danu kada smo ih posetili (prošli četvrtak, 7. decembar), kitili su jelku i to ukrasima od raznih materijala nastalih u okviru radno okupacione terapije.
Koordinatorka Dnevnog boravka u Sremskoj Mitrovici Aleksandra Golić za M novine kaže da oni upravo, pored edukativnih programa i terapeutskog rada, akcenat stavljaju na radno okupacionu terapiju i radionice, jer kroz njih korisnici mogu da se izraze.
– Dnevni boravak na ovoj adresi postoji od 1990. godine i uvek je bio u sklopu Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović“. Korisnici ovde dolaze, zadovoljavaju svoje potrebe, imaju razne aktivnosti koje su predviđene našim programom rada, ali zadovoljavaju i svoje potrebe van porodice. Važno je da se izađe iz kruga porodice, ljudi koji su svaki dan sa njima, da se socijalizuju. Prisustvo radionicima za njih je veliko zadovoljstvo, a ujedno stvaraju proizvode koji mogu da se prodaju, postaju vidljiviji u društvu. Nama je najvažnije da su oni zadovoljni – kaže Aleksandra Golić.
U sklopu škole postoji cvećarski smer, pa tako korisnici proizvode cveće i aromatično bilje. Ljiljana Veličković je nastavnica praktične i teorijske nastave na smeru cvećar. Ona kaže da se u proizvodnji cveća i aromatičnog bilja uključuju i korisnici Dnevnog boravka i školska grupa i to prema svojim željama i raspoloženju.
– Nama je važno da oni budu zadovoljni i da njima rad sa cvećem i začinskim biljem prija. Njima je zanimljivo ako se nešto pravi, radimo lutkice od kukurzovine, pravimo cvetiće, kako ko može. Oni učestvuju u sejanju, prate razvoj biljke u plastenku i tu su kada stigne krajnji proizvod. Vole da seckaju, suše, pakuju bilje, i tako pokazuju svoju kreativnost – priča Ljiljana Veličković.
Sremska Mitrovica među retkima u Sremu nudi uslugu dnevnog boravka za odrasla lica, te su upravo korisnici ovog Dnevnog boravka najvećim delom lica od 18 do 26 i preko 26 godina.
– Jesmo pri školi, ali naši korisnici su starosno izašli iz obrazovnog sistema. Dobijamo iz Centra za socijalni rad rešenja i oni ih upućuje ovde. Po papirima imamo zvanično 39 korisnika, s tim što ovu uslugu ne koriste svi. Konstantno nam dolazi oko 32 korisnika – navodi koordinatorka Dnevnog boravka Aleksandra Golić.
Svrha Dnevnog boravka je zadovoljstvo pre svega korisnika, ali i zadovoljstvo i olakšanje porodici.
– Imati dete sa posebnim potrebama nije lako i to je problem cele porodice. Treba razumeti porodice i mora im se nekako olakšati. Mislim da ovim vidom pružanja usluge se donekle olakšava porodici. Dok borave u Dnevnom boravku, porodica može da se bave drugim stvarima, posveti sebi i drugoj deci, a da pritom znaju da su im deca na sigurnom – naglašava Aleksandra Golić.
Dnevni boravak ne funkcioniše sam za sebe, sarađuju sa drugim nevladinim organizacijama, lokalnom samoupravom, Centrom za socijalni rad. Učenici Medicinske škole „Draginja Nikšić“ dolaze ovde na praksu.
Sremska Mitrovica je jedna od pionira uvođenja usluge Dnevni boravak, koji se finansira sredstvima iz gradskog budžeta. I mnogo veći gradovi, pogotovo u unutrašnjosti Srbije, nemaju ovakvu vrstu usluge, koja svakako da puno znači kako korisnicima, tako i roditeljima te dece, jer barem na nekoliko sati dnevno uspevaju da se posvete sebi i svojim obavezama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.