21.11.2017.
Poljoprivreda

Prvi krug licitacije zemljišta u Sremskoj Mitrovici

Najveće interesovanje za Martince i Kuzmin

Na sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica, održanoj 1. novembra, odbornici su, između ostalih tačaka dnevnog reda, usvojili i tačku koja se odnosi na zakup poljoprivrednog zemljišta koje je u državnoj svojini. Licitacija zemljišta održana je prošle srede, 15. novembra, u sremskomitrovačkoj Gradskoj kući.
Ovo je prvi krug licitacije, a poljoprivrednim proizvođačima dato je na raspolaganje 2.500 hektara koji se nalaze u 16 katastarskih opština.
– Našim poljoprivrednicima za licitaciju je na raspolaganju 2.500 hektara zemljišta. Što se tiče cene, za treću klasu ona iznosi 170 evra po hektaru, jer na našem terenu ima najviše treće klase. Što se tiče interesovanja, kao i prethodnih godina najviše interesovanja je za Martince i Kuzmin. To je teren sa najjačim poljoprivrednim proizvođačima. Parcele za koje nije bilo interesovanja jesu u Bosutu dve utakmice, i jedna u Sremskoj Rači. To je nekih 200 hektara i očekujem da će drugom krugu biti zakupljene, a cena će biti niža od 20 do 30 odsto – rekao je načelnik Gradske uprave za poljoprivredu Vladimir Nastović.
On je dodao da se drugi krug licitacije očekuje za dvadesetak dana. U drugom krugu će se licitirati za navedene parcele u Bosutu i Sremskoj Rači, kao i za pašnjake, jer za njih nije bilo zainteresovanih.
Bora Šuljmanac iz Laćaraka ove godine licitirao je za dve parcele u Laćarku. On je rekao je početna cena zadovoljavajuća i da ove godine licitira prvi put jer je do sada dobijao zemlju po pravu prečeg zakupa.
Ratko Vuković i Lazar Čekerinac iz Divoša, licitirali su za zemljište u Divošu.
– Konkurisao sam za šest parcela u Divošu. Za jednu površinu od 135 hektara, a ostale su manje. Početna cena je u redu, nije velika. Nadamo se da neće biti mnogo nadmetanja i da cena neće ići gore. Ranije je išla cena i do 70.000 dinara – rekao je Lazar Čekerinac, a Ratko Vuković je dodao da svake godine licitira, te da je takođe zadovoljan početnom cenom.
Poljoprivrednike je najviše zanimalo da li je licitacija transparentna, što su nadležni i potvrdili i poručili da ne postoji informacija koja se ne može proveriti. Ove godine, vladala je velika zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača, pa je tako prosečna cena u Bosutu bila oko 17.000 dinara po hektaru, a u Velikim Radincima cena je išla i preko 40.000 dinara za hektar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.