07.11.2017.
Aktuelno

U Šidu i Višnjićevu održani 38. Višnjićevi dani

U znaku velikog jubileja

Od 2. do 6. novembra u Šidu i Višnjićevu održani su 38. „Višnjićevi dani“. Podizanjem zastave u četvrtak, 2. novembra ispred Kulturno-obrazovnog centra Šid, „Višnjićevi dani“ su svečano otvoreni. Ove godine se obeležava 250 godina od rođenja srpskog Homera Filipa Višnjića. Opština Šid i Kulturno obrazovni centar potrudili su se da ovogodišnja manifestacija bude sadržajna i dostojna obeležavanja ovakvog jubileja.
Zamenik predsednika Opštine Šid Zoran Semenović je otvorio manifestaciju naglašavajući da mu je izuzetno zadovoljstvo jer je i sam iz Višnjićeva. Po zvaničnom otvaranju program je nastavljen u Narodnoj biblioteci „Simeon Piščević“ promocijom specijalnog izdanja časopisa „Šidina“, koji je bio posvećen u potpunosti Filipu Višnjiću. Za ovo izdanje „Šidine“ izdvojeni su tekstovi profesora univerziteta i naučnih radnika, koji se odnose na život i rad srpskog guslara.
U petak, 3. novembra u okviru ove manifestacija ansambl „Srboplov“ iz Novog Sada imao u ranim večernjim časovima koncert u sali Kulturno obrazovnog centra, a potom je glumac Vladimir Balašćak izveo monodramu „Kraljev put“.
U seoskoj crkvi u Višnjićevu vladika sremski gospodin Vasilije, u subotu 4. novembra, uz sasluženje sveštenika iz šidske opštine, služio je parastos Filipu Višnjiću. Parastosu je prisustvovao veliki broj poštovalaca srpskog guslara, a najbrojniji su bili učenici osnovnih škola. Polaganje venaca na grob Filipa Višnjića je deo protokola koji je svakako i najsvečaniji. Uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave, predstavnika grada Bijeljine i brojnih gostiju položeni su venci na večnu kuću Filipa Višnjića.
Srđan Malešević, direktor Kulturno obrazovnog centra Šid, kratkom besedom podsetio je na značaj stvaralaštva Filipa Višnjića,
-Danas ne slavimo samo 250 godina od rođenja Višnjića, danas cela Srbija slavi gusle i sve znane i neznane narodne pevače – poručio je Malešević.
Treći dan manifestacije završen je kulturno umetničkim programom i otvaranjem etno postavke udruženja žena iz Višnjićeva.
Svečana akademija na kojoj su dodeljena ovogodišnja priznanja održana je u nedelju, 5. oktobra u sali Kulturno obrazovnog centra. Nagradu za životno delo u oblasti kulture dobio je protojerej stavrofor Đorđe Hadži Volarević, a u kategoriji mladih do 30 godina Vanja Stevanović, glumica amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Šida, kojoj je nagradu uručila Sonja Jauković, glumica Narodnog pozorišta iz Beograda.
Direktor KOC-a Šid Srđan Malešević, dodelio je zahvalnice i Opštini Šid, Mesnoj zajednici Višnjićevo, Narodnoj biblioteci „Simeon Piščević“, Udruženju žena Višnjićevo, Turističkoj organizaciji Šid, crkvenoj opštini Šid, osnovnoj školi iz Višnjićeva i muzičkoj školi „Filip Višnjić“ iz Šida. U umetničkom delu programa učestvovali su studenti glume iz Novog Sada, folklorna grupa iz Brusa i pesnik Blagoje Babović.
U ponedeljak, 6. Novembra, koncertom učenika muzičke škole „Filip Višnjić“ u sali Narodne biblioteke završeni su 38. „Višnjićevi dani“ i obeležavanje 250 godina od rođenja velikog srpskog guslara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.