31.10.2017.
Kultura

54. Festival muzičkih društava Vojvodine

Ruma prestonica, horova

Ruma je ove godine bila domaćin 54. Festivala muzičkih društava Vojvodine. Tokom dva takmičarska dana ovog festivala sa najdužom tradicijom u Rumi nastupilo je osam horskih ansambala, jedan mešoviti orkestar i jedan orkestar harmonika. To su orkestri i horovi iz Selenče, Novog Sada, Rume, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Vršca.
Njihove nastupe je ocenjivao stručni žiri koji su činili dirigenti Boris Černogubov, profesor Univerziteta u Novom Sadu, Tatjana Ostojić, profesorka Univerziteta u Novom Sadu i Božidar Crnjanski, docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Na ovogodišnjem festivalu maksimalan broj bodova i zlatnu plaketu, po oceni stručnog žirija, zaslužio je orkestar harmonika AKUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada.
Prve festivalske večeri publici i učesnicima se prvo obratio Savo Mučibabić, sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine koji je istakao da je Ruma u ova dva festivalska dana prestonica muzičkog stvaralaštva Vojvodine.
– Ovo je jedina manifestacija pokrajinskog značaja koja nikada nije menjala domaćina. Ruma je sa svojom gostoljubivošću, sjajnom publikom i profesionalnom organizacijom to i zaslužila. Podsetimo i da je prva velika horska manifestacija u Vojvodini održana upravo u Rumi, na Vidovdan, daleke 1889. godine, povodom obeležavanja 500 godina od Kosovske bitke – rekao je Savo Mučibabić.
Ovogodišnji festival je zvanično otvorio Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma.
– Duže od pola veka naš grad je zborno mesto muzičkih društava Vojvodine. Sigurno da manifestacija koja tako dugo traje se dokazala svojim kvalitetom, a da li će trajati još toliko zavisi isključivo od kulturnih pregalaca i organizatora. Kada manifestacija ovoliko traje, ja imam utisak da smo svi mi večeras u sali učestvujemo u nekoj vrsti dijaloga sa generacijama kultunih stvaralaca koji su ranije učestvovali. Ne sumnjam da će rumski kulturni stvaraoci a potom i amateri Vojvodine biti na visini zadatka, a mi iz lokalne samouprave ćemo učiniti sve da pomognemo ovu manifestaciju. Imamo razloga za ovakav optimizam jer su naši privredni kapaciteti znatno uvećani i tako smo obezbedili više sredstava i za kulturna dešavanja, kao što je i ovaj Festiva – rekao je Stevan Kovačević.
Organizatori 54. Festivala muzičkih društava Vojvodine su Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Kulturni centar Ruma, pod pokroviteljstvom Opštine Ruma i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i verske zajednice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.