16.10.2017.
Aktuelno

Dom zdravlja Ruma

Mesec borbe protiv raka dojke

Rumski Dom zdravlja u oktobru ima više aktivnosti koje su vezane za obeležavanje važnih zdravstvenih datuma. Danas je obeležen Svetski dan hrane kada su pacijentima podeljeni edukativni materijali o principima pravilne ishrane u prevenciji bolesti, očuvanju i unapređenju zdravlja, a pacijenti su mogli i da se posluže jabukama.
Oktobar je i mesec borbe protiv raka dojke koji je najčešći maligni tumor kod žena. Ako se na vreme otkrije veće su i šanse za izlečenje. Tokom planiranih akcija zdravstveni radnici će ukazati na faktore rizika, pacijentkinje će se obučiti za samopreglede, a one od 50 do 69 godina starosti imaće mogućnost da zakažu skrining mamografiju koja se radi u rumskom Domu zdravlja.
Ove aktivnosti će se sprovesti u Domu zdravalja i to 17. oktobra u Službi zdravstvene zaštite žena, 18. oktobra u Službi zdravstvene zaštite odraslog stanovništva i 19. oktobra u Službi zdravstvene zaštite zaposlenih, u periodu od 7:30 do 9:30 časova.
Povodom Svetskog dana osteoporoze, 20. oktobra u prostorijama Udruženja penzionera u Rumi u vremenu od 9 do 12 časova vršiće se snimanje gustine kostiju na peti, a pacijenti će dobiti i korisne savete vezane za prevenciju osteoporoze.
U rumskom Domu zdravlja, kao i ambulantama u selima u toku je i vakcinacija protiv gripa, a pulmolog-pneumoftiziolog dr Branislava Najić apeluje na ljude iz ugroženih grupa – hronične bolesnike i starije od 65 godina da se obavezno vakcinišu.
Ona dodaje da se Dom zdravlja 15. oktobra uključio u akciju besplatnih preventivnih pregleda koje je, u cilju rane dijagnostike i prevencije, kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju, pokrenulo Ministarstvo zdravlja.
– Organizovali smo ultrazvučne preglede abdomena i besplatni pregled ginekologa, odziv je bio dobar, a sa ovim besplatnim pregledima ćemo nastaviti – kaže dr Branislava Najić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.