12.10.2017.
Ekonomija

Регионални сајам привреде у Новој Пазови

Место сусрета привредника iz sremskog региона

Регионални сајам привреде, 11. по реду одржан је 5. и 6. октобра на комплексу спортско – рекреативних базена у Новој Пазови. Ову дводневну манифестацију званично је отворио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, рекавши да је сајам привреде битан како за целу Србију, Војводину и општину Старa Пазовa, тако и за све предузетнике, јер представља идеалну прилику за долазак потенцијалних инвеститора, али и могућност да се они који га посете међусобно упознају, договоре сарадњу и унапреде своје пословање.
– Најбитније је да се организује више оваквих сајмова, у различитим градовима, јер би то допринело развијености целе Републике Србије – нагласио је министар и похвалио председника Општине Стара Пазова Ђорђа Радиновића, на вредном труду и раду, што доказују резултати о броју незапослених у овој општини.
– Стопа незапослености у Србији никад није била мања и износи 11,8 одсто, што је резултат вредног и напорног рада Владе Србије. Захваљујући председнику Републике Србије Александру Вучићу, који је као председник Владе Србије поставио стратегију и смернице како да се боримо за смањење незапослености, против сиве економије и рада на црно, данас ова Влада има овакве резултате – рекао је министар Ђорђевић и додао да ће Влада Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и даље радити на економском развоју Србије и вишем стандарду свих грађана.
Регионални сајам привреде организовали су Општина Стара Пазова и Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Сремског управног округа. Излагачима је и ове године био обезбеђен бесплатан опремљен излагачки простор, а за све посетиоце улаз на сајам био је бесплатан.
Старопазовачка општина је препозната као место где су пре више од 40 година отворене прве занатске радње у бившој Југославији, а где данас послује преко 1.000 приватних предузећа и преко 3.000 предузетничких радњи, као и велики број страних компанија. Општина Стара Пазова се великим трудом, раме уз раме прикључила најразвијенијим општинама и градовима у Србији, највећим делом јер су се на једном месту препознали и удружили своје снаге квалитетни људи са јасном визијом, а то је јачање привредних потенцијала. Зато је од 2012. до данашњих дана незапосленост у овој сремској општини смањена за 40 одсто.
– По 11. пут се окупљамо на сајму привреде, који је из годину у годину све посећенија манифестација, коју подржавају и људи из региона, што је веома значајно у смислу сусрета наших привредника са привредницима из региона. Посебно задовољство је што се на овом месту одржава сајам запошљавања, на којем је понуђено 400 радних места – изјавио је председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.
Сајам се организује са циљем да понуди не само прилику да посетиоци виде оно што привреда у овом крају има да понуди, него и да постане место окупљања пословних људи и предузетника како би се обезбедила реализација нових пословних замисли и идеја, и остварила нова улагања у привреду Срема. Велику помоћ у пословању компанијама пружа Привредна комора Србије.
– Све локалне самоуправе на територији Срема добро сарађују са Привредном комором Србије и активни су учесницу у развоју привреде. На територији Срема тренутно послује више од 4.085 активних привредних друштава и око 10.000 предузетника. У Срему је запослено 80.000 људи, а на евиденцији се налази 19.000 незапослених, док је прошле године тај број био 22.000. Ови подаци говоре да привреда у Срему расте и развија се. Стога је овај сајам одлична прилика за размену искустава и пословних идеја – нагласио је Ђорђе Божић, вршилац дужности директора Регионалне привредне коморе Сремског управног округа.
Отварању сајма присуствовао је и др Зоран Вујић, потпредседник Привредне коморе Србије, који је истакао да је сајам у Новој Пазови већ традиционално место окупљања пословних људи из различитих области привреде али и добра прилика за уговарање нових послова и партнерстава привредника из Срема, региона и иностранства.
Циљ Регионалног сајма привреде јесте упознавање са новим занатима и вештинама који су у складу са данашњим временом и технологијама, што отвара могућност да се привредно окружење осавремени, а самим тим повећа учешће наших предузетника на све већем и захтевнијем тржишту. Овогодишњи Сајам привреде окупио је око 150 излагача из Србије и земаља у окружењу.
Међу онима који на сајму привреде редовно промовишу своју понуду је и Медиус, локални трговински ланац који се бави продајом робе широке потрошње кроз велепродају и ланац малопродајних објеката у регији Срема.
– Ми као друштвено одговорно предузеће у локалној заједници већ другу годину на организован начин са својим партнерима, а у питању су мали добављачи, породичне фирме, промовишемо њих и њихове производе, јер су њихови производи заиста од велике важности за наше потрошаче. Направили смо добар спој повезивања домаће трговине и домаће производње. И заиста има шта да се види, од слаткиша до сланог програма. Задовољни смо, а најважније нам је да су људи који су посетили наш штанд били веома задовољни оним што смо им презентовали. Овакав заједнички наступ на сајму привреде у Новој Пазови већ има своје ефекте, јер су људи још једном видели квалитетне производе и траже их у нашим маркетима. Могао бих да кажем да је од прошле на ову годину повећана куповина производа који су презентовани на сајму, због чега су наши добављачи изузетно задовољни – изјавио је власник Медиуса Цвико Крунић.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.