03.10.2017.
Društvo

Manifestacija „Gastro Srem“ održana u Staroj Pazovi

Promocija sremskih specijaliteta

Opština Stara Pazova je krajem septembra bila domaćin dvodnevne turističko – gastronomske manifestacije „Gastro Srem“, koja je u petak, 29. septembra i u subotu, 30. septembra, na Trgu u Staroj Pazovi, okupila veliki broj učesnika – izlagača sa ciljem promocije gastronomije ovog dela Srbije sa starim, isprobanim receptima naših predaka.
Organizator manifestacije je Opština Stara Pazova, suorganizatori su Turistička organizacija opštine Stara Pazova i Centar za kulturu Stara Pazova. Gastronomska kultura neodvojivi je deo kulturne baštine svakog naroda, a cilj ove manifestacije je da kroz bogatu gastronomsku, kulturnu, turističku ponudu i stručnu edukaciju spoji tradicionalno i savremeno doba. Veoma bogat program manifestacije, koja je po prvi put održana prošle godine u okviru 10. Regionalnog sajma privrede, najavio je, na svečanom otvaranju na Trgu u Staroj Pazovi, u svom obraćanju prvi čovek staropazovačke Opštine Đorđe Radinović.

– Drago mi je da je i ove godine posećenost velika kao i prošle godine, a već sledeće, kako smo u više navrata najavili, namera nam je da ova manifestacija, jedinstvena na ovim prostorima, bude obeležena u okviru proslave Dana opštine, u avgustu. Verujemo da je Gradski trg u Staroj Pazovi idealno mesto za ovakav događaj, upravo da bi građanima ponuđeni izlagački program bio lako dostupan, a u ova dva dana moći ćete da prisustvujete i brojnim programima i da besplatno degustirate specijalitete Srema, koje su za ovu priliku za vas pripremljeni sa puno ljubavi i truda. Opština Stara Pazova je posvećena ovakvim manifestacijama, jer se upravo na ovakvim događajima najbolje promovišu specijaliteti i domaći proizvodi lokalnih gazdinstava. Nastojimo da razvijemo i turizam, bar približno koliko nam je razvijena i privreda – istakao je Đorđe Radinović na svečanom otvaranju manifestacije.
Manifestacija „Gastro Srem“ posetiocima je dočarala ambijentalnu sredinu kroz gastronomiju, prikazano je i kulturno – istorijsko nasleđe Srema. Učesnici manifestacije bila su poljoprivredna gazdinstva – proizvođači mesnih i mlečnih proizvoda, vinarije, umetničke radionice, proizvođači meda, rakije i bombondžije. Pored njih predstavili su se i brojni umetnici iz različitih oblasti kulture iz Srema, koji su kroz bogat kulturno umetnički program dočarali slikom, pesmom i rečju bogatstvo vinskog, žitnog i svinjskog Srema. U okviru gastronomskih radionica za decu i odrasle, organizovano je takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela, čime se na najbolji način pokazuje multikulturalnost ovog područja. Programom manifestacije u subotu, 30. septembra održan je koncert grupe Leksington. Ulaz na manifestaciju bio je besplatan, kao i lepo osmišljen i uređen izlagački prostor za sve učesnike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.