20.09.2017.
Aktuelno

Митровачки Дом здравља остао без директора

Неочекивана оставка др Владимира Лукића

Након десет месеци проведених на месту вршиоца дужности директора Дома здравља у Сремској Митровици, др Владимир Лукић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитацје, поднео је оставку. Своју одлуку објашњава тиме да не жели да колеге изгубе поверење у њега, а многи су му недавно замерили што је поништио одлуке о специјализацији.
– Схватио сам да овај посао није за мене. Као човек који се увек трудио да изађе у сусрет колегама, јер знам у каквим условима раде, сада ме оптужују да нисам хтео да их пошаљем на спецijalizaciju. Мислио сам да останем још неко време в.д. директор, док се барем мало не побољшао услови за рад на Хитној, али због неких тешких речи које су пале, одлучио сам да поднесем оставку – кратко је прокоментарисао своју одлуку др Владимир Лукић.
Подсетимо, др Лукић је на меsto vršioca dužnosti direktora митровачког Дoма здравља постављен вољом скупштинске већине митровачког парламента 23. новембра прошле године.
Како ситуација у примарној здравственој заштити није сјајна, др Лукић се током свог десетомесечног мандата сусретао са многим проблемима. Према новом кадровском плану које је Министарство здравља 24. маја доставило Дому здравља, ова установа примарне здравствене заштите била је ускраћена за плате 29 радника запослених на одређено време, међу којима је и 11 лекара.
– Да се не би прекинуо континуитет рада Дома здравља и да би сви грађaни добили адекватну здравствену заштиту ми смо као установа преузели на себе обавезу да исплаћујемо лични доходак за те запослене до краја августа. У договору са руководством локалне самоуpраве од септембра зараде за 10 лекара и четири медицинска техничара исплаћује Град Сремска Митровица – рекао је недавно др Лукић.
Због великих финансијских издатака за плате запослених Дом здравља није био у могућnости да у потпуности реализује планиране обавезе око реновирања амбулаntи и набавке медицинске опреме за ову годину. Др Лукић био је мишљења да је у ово моменту важније сачувати извршиоце посла него адаптирати простор амбуланти, док је најпотребнија медицинска опрема набављена.
Због неких својих одлука није био омиљен. Те је за наше новине јавно проговорио да има сазнања да појединим пацијентима којима су наплаћиване услуге нису издати фискални рачуни. Тако је пре неколико месеци изјавио да Дом здравља мањи број услуга наплаћује и да пацијенти којима је наплаћена услуга морају добити и фискали рачун.
– Уколико не добију рачун то могу пријавити правној служби Дома здравља. Ово наводим због тога што смо имали индиректних сазнања да су пацијенти платили услугу а нису добили фискални рачун – говорио је др Владимир Лукић.
И на крају кап која је прелила чашу, било је јавно негодовање шест лекара којима је директор др Владимир Лукић прво одобрио, а затим поништио одлуке о специјализацији, односно субспецијализацији. Он је своју одлуку на веома јасан начин образложио, ако му шест лекара оде, неће имати ко да ради.
– Јако је незгодно одредити ко ће ићи на специјализацију без правилника. Због тога сам написао правилник и одредио јасна правила. При том сам унапред рекао својим помоћницима да се кандидатима за специјализацију и субспецијализацију каже да можда неће бити упућени на stručno usavršavanje, али да правимо конкурс уколико се створе услови. Међутим, ове године дошао сам у ситуацију да сам према новом кадровском плану морао да отпустим 11 лекара. У време када је расписан конкурс још увек се није знало шта ће бити са њиховим уговорима, да ли ће Град стати иза нас и на себе преузети финансирање тих лекара. Остао бих без лекара, не би имао ко да лечи људе, и на себе нисам могао да преузмем тако велику одговорност. Поготово што лекари који одлазе на стручно усавршавање више део специјалистичког стажа не одрађују у установи у којој раде, већ одмах одлазе са стране, а на Дому здравља је да њихово упражњено место попуни из сопствених средстава, којих митроваčki Дом здравља више нема – рекао је др Лукић.
Таква његова одлука створила је велики гнев код лекара, те се чини да др Лукић, као човек из поштене породице, није могао на својим плећима да изнесе толики притисак. Болело га је то што није схваћен, иако су све његове одлуке донете у корист пацијената, сматрајући да је дужност сваког лекара да брине пре свега о пацијенту и како њему да помогне.
И на самом почетку његовог мандата, многе је зачудила његова одлука да прихвати директорско место у Дома здравља, јер га сви познају као поштену и неконфликтну личност. А данас да би водио неку установу или предузеће, потребна је нажалост да имаш и дозу безобразлука у себи. Ту особину, по свему судећи др Лукић не поседује, те се достојанствено повукао са функције.
Према кулоарским причама др Лукића на место директора Дома здравља наследиће др Мирослава Шево.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.