14.09.2017.
Kultura

Galerija „Lazar Vozarević“ Sremska Mitrovica

Vraćen sjaj hramu umetnosti

Zahvaljujući angažovanju direktora mitrovačke Galerije Milana Marinkovića, vraćen je stari sjaj ovoj ustanovi kulture u Sremskoj Mitrovici.
Od 2012. pa do danas izvršena je rekonstrukcija zgrade Galerije, završena je restauracija slika Lazara Vozarevića iz fonda Galerije, a slike ovog mitrovačkog umetnika su proputovale Srbiju i bile izložene u preko 20 galerija širom zemlje.
Kako ističe za M novine Marinković, kada je 2012. postavljen za vršioca dužnosti direktora Galerije, bio je duboko razočaran onim što je zatekao.
– Pamtim ovu Galeriju još iz vremena kada je otvorena 1973. i kada sam kao srednjoškolac dolazio. Kada sam 2012. godine ušao u nju, objekat samo što se nije urušio, bila je to jedna ruina. Kao čovek koji je uporan i istrajan, sebi sam dao zadatak, da ako sam već postavljen na ovo mesto, da ne uteknem već da pokušam da uradim nešto. Prvo sam pozvao građevinsku inspekciju da se utvrdi stanje objekta, pa je decembra 2012. godine galerija i zatvorena. Mi smo se preselila na Stari most, u jednoj prostoriji je bila administracija, a u drugoj slike iz našeg depoa. Tada sam podneo zahtev lokalnoj samoupravi da se krene u potpunu rekonstrukciju zgrade i na zadovoljstvo svih građana, grad nam je izašao u susret i odobrena su nam sredstva za potpunu rekonstrukciju. Uloženo je preko 33 miliona dinara iz gradskog budžeta u sanaciju objekta – priča Marinković.
Rađena je potpuna rekonstrukcija krova, novi laminantni krov i tako je dobijeno u potkrovlju 480 kvadrata sa visinom prostorije od 11 metara. Plan rukovodstva je da uredi i taj prostor i da pokušaju sredstva da obezbede iz IPA fondova Evropske unije. Urađena je potpuna rekonstrukcija elektroinstalacija koja je podrazumevala protivprovalni sistem, video nadzor, elektroinstalacije, instalacije dojave požara, računarsku mrežu i telefonizaciju, ugradni razglas, te su sada sve sobe ozvučene. Urađen je novi mokri čvor, molersko farbarski radovi, stolarski i parketarski radovi, kao i spoljna rasveta objekta.
– Trenutno smo najopremljenija galerija u državi, a po kvalitetu rada i sadržaja smo u samom vrhu. Mitrovica je dobila hram likovne umetnosti za koji se otimaju svi poznati umetnici da izlažu. U prvoj polovini godine smo na prvih pet izložbi imali preko 15.000 posetilaca zahvaljujući kvalitetnom programu. Imali smo izložbu slika Milene Pavlović Barili, Nadežde Petrović, Miće Popovića, Gorana Mitrovića, Mihajla Đokovića Tikala – zadovoljno ističe direktor.
Galerija ima odličnu saradnju sa mitrovačkom muzičkom školom koja im je poklonila klavir, da bi se zauzvrat u okviru Galerije opremila koncertna sala. Nedavno je održan i humanitarni koncert u galeriji, a kojem je prikupljeno 100.000 dinara i ta sredstva će biti iskorišćena za kupovinu stolica. U galeriji je održano i međunarodno takmičenje horova, kao i izložba lego kockica za najmlađe koja je bila veoma posećena.
– Radimo dosta na afirmaciji Galerije, jer ako slika ne živi, ne putuje, to je kao mrtvo slovo na papiru. Snimamo sve događaje, imamo fejsbuk stranicu, sajt, vidljivi smo i sve što se radi ostavlja trag. Organizovali smo putujuću izložbu po celoj Srbiji i posetili smo preko 20 gradova gde smo izlagali slike i crteže Lazara Vozarevića. Na putovanjima smo radili i promociju filma Igora Čolaka „Živeti i posle smrti“ o Lazaru Vozareviću, a za Novembarske dane je planirana izložba dela iz fonda Lazara Vozarevića i premijera tri filma o Vozareviću i njegovom stvaralaštu – najavljuje Marinković.
Plan je da se fasada na objektu radi naredne godine, sredstva od 12 miliona dinara su planirana za sledeću godinu. Za depo treba da se nabave viseći regali, koji koštaju oko 2,5 miliona dinara.
– Mi ukupno imamo preko 500 slika, a od toga je 80 dela Lazara Vozarevića i to 59 slika i 21 crtež. Svi su bili u veoma lošem stanju, pa smo u poslednjih pet godina po faza uradili restauraciju slika i sada se završava poslednjih pet slika koje smo poslali Centralnom institutu za konzervaciju. Sredstva smo obezbedili iz Pokrajine i Ministarstva kulture, tako da će restauracija koštati oko pet miliona dinara. Želimo i druge slike da sredimo i da im vratimo stari sjaj – kaže za kraj vršilac dužnosti direktora Galerije „Lazar Vozarević“ Milan Marinković.
Bez obzira da li će osam meseci zatvora uslovno, na koliko je osuđen Milan Marinković, imati uticaja na njegovu dalju karijeru, njemu se ne mogu osporiti stvari koje je uradio kao direktor mitrovačke Galerije, ali i kao partijski aktivista SNS u svojim Velikim Radincima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.