16.08.2017.
Društvo

Ministar Milan Krkobabić u Novom Slankamenu

Podsticaj udruživanju poljoprivrednika

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić i predstavnici Zemljoradničke zadruge „Voćar Slankamen“ u sredu, 9. avgusta u Novom Slankamenu potpisali su sporazum o dugoročnoj saradnji na projektu „Praktična škola zadrugarstva“.
Škola zadrugarstva radiće po potrebi, na volonterskim osnovama, za potrebe svih sadašnjih i budućih zadrugara, u okviru misije „500 zadruga u 500 sela“, koja za cilj ima osnivanje novih i unapređenje rada u okviru postojećih zadruga na teritoriji Srbije.
– Kroz „Praktičnu školu zadrugarstva“ želimo da zadrugari i oni koji to nisu, međusobno podele što više iskustva, znanja, da vide praktično kako to izgleda i kako 42 domaćina mogu da se objedine, da imaju svoje zasade i hladnjaču izuzetne vrednosti, a da su to sve uradili iz sopstvenih sredstava i kroz realizaciju sopstvenih ideja. ZZ „Voćar Slankamen“ je primer jednog impresivnog poduhvata i treba svi da ga slede – istakao je ministar Krkobabić i dodao:
– Hoćemo da u naredne tri godine u Srbiji nikne 500 zadruga ili da u okviru realizacije te naše misije podignemo neke postojeće, zbog čega realizujemo ovaj projekat. Ima ljudi u Srbiji koji se celog života bave zadrugarstvom, a koji treba da shvate da su ulagali sebe, ali nisu uspeli ništa da pokrenu sa mrtve tačke, evo mi smo sada uspeli.
Zemljoradnička zadruga „Voćar Slankamen“ iz Novog Slankamena pružaće sadašnjim i budućim zadrugarima savete na osnovu dosadašnjeg iskustva u radu, o primeni zadružnih principa i eventualnim nedoumicama koje zadrugari imaju na putu od ideje do osnivanja sopstvene zadruge.
Zemljoradnička zadruga iz Novog Slankamena otvoriće mogućnosti da se zainteresovani jave ne samo telefonom već će, kako kažu, „bratu zadrugaru“ pružiti gostoljubivost i primiće, prema raspoloživom vremenu, organizovane grupe zadrugara u svoje prostorije i plantaže voća.
– Mi znamo koliko je bilo teško svih ovih sedam godina unazad. 2011. godine smo osnovali zadrugu, a već naredne godine založili dedovinu i podigli dva miliona evra kredita kako bi sagradili hladnjaču kapaciteta tri hiljade tona. Sada želimo da proširimo kapacitete, zbog čega smo kupili parcelu u blizini postojeće hladnjače, jer hoćemo da podstaknemo mlade i žene da nam se pridruže – istakao je Nikola Kotarac, direktor ZZ „Voćar Slankamen“ iz Novog Slankamena.
Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, u saradnji sa Zadružnim savezom Vojvodine, svoje ljudske resurse stavlja na raspolaganje Praktičnoj školi zadrugarstva time što će podsticati i koordinirati organizovane posete zadrugara ZZ „Voćar Slankamen“, s ciljem da se podigne svest o udruživanju, vrati duh zadrugarstva, međusobno poverenje i poverenje zadrugara u državu Srbiju. Praktična škola zadrugarstva organizovaće i predavanja eminentnih stručnjaka i stručne ekskurzije, prema finansijskim mogućnostima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.